Even och Isak i den norska TV-serien Skam Foto: NRK

NRK låser SKAM för utlandet

Den populära norska tv-serien SKAM inför geoblockering. Tittare kan nu bara följa serien inom Norges gränser.
– Det är oklart om den fjärde säsongen kommer att kunna visas i Sverige, säger Kari Anne Lang-Ree, advokat på NRK.

Från och med fredagen den 13 januari är det inte möjligt att se SKAM utanför Norge.

På grund av rättighetsskäl tvingas NRK lägga en så kallas geoblockering på programmet. Det handlar om rättigheter till musiken i serien, och beslutet fattades efter påtryckningar från flera skivbolag och organisationer som Ifpi, skriver NRK på sin hemsida.

– Vi har ett löpande avtal med Ifpi, men det avtalet täcker inte det internationella intresset som SKAM har fått. Det är en norsk serie, enbart textad på norska. Vi trodde inte att det skulle bli så stort, säger NRK:s juridiska ombud Kari Anne Lang-Ree till Kulturnyheterna.

Bara hälften tittar i Norge

SKAM har blivit en internationell succé och webbtrafiken till NRK:s playtjänst har flödat från framförallt Danmark. I december blev intresset från Sverige också påtagligt, när serien fullkomligt exploderade i popularitet.

Enligt Kari Anne Lang-Ree befinner sig endast hälften av tittarna i Norge. 24 procent av webbtrafiken kommer från Danmark, och 15 procent från Sverige. 10 procent av publiken tittar utanför de nordiska länderna. Procentsatser som även gäller i år, trots att både DR och SVT köpt in serien och visar den på respektive företags onlineplattform.

Kanske inte kan visas i Sverige

Det är sedan tidigare klart att SKAM får en fjärde säsong, som ska sändas på NRK i vår. En amerikansk version av serien ska också produceras.

– Vi ska träffa Ifpi nästa veckan och försöka enas om ett nytt avtal, säger Kari Anne Lang-Ree.

– Men om vi inte kommer överens eller om de kräver för stora belopp för att vi ska kunna använda musiken kan det hända att det är så här det kommer att vara.

Så det betyder att den svenska publiken måste vänta på att till exempel SVT köper in säsong fyra av SKAM för att kunna titta?

– Ja, just nu är det oklart.

SVT har fortfarande rättigheter att visa säsong ett, två och tre av SKAM. På SVT play finns serien att se här.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer