Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Författaren Håkan Nesser friades i åtalet om grovt skattebrott. Foto: TT/SVT/Pernilla Edholm

Författaren Håkan Nesser frias – stod åtalad för grovt skattebrott

Uppdaterad
Publicerad

Deckarförfattaren Håkan Nesser friades under onsdagen i åtalet om grovt skattebrott. Håkan Nesser har erkänt att han fört över miljonbelopp från bolag på Malta, men att han inte förstått att det varit olagligt. Tingsrätten går på försvarets linje, och friar Nesser från brott då han anses ha saknat uppsåt. 

Under onsdagen friades stjärnförfattaren i tingsrätten, där han tillsammans med en annan person stått åtalad för att ha fört ut nära 15 miljoner kronor ur bolag på Malta utan att redovisa utdelningarna för Skatteverket.

Enligt rätten har Håkan Nesser gjort utdelningarna från Malta, men utan uppsåt att begå skattebrott.

Rättegången mot Håkan Nesser

Håkan Nesser frias från brott

Både Håkan Nesser och den medåtalade frias, då de anlitat en affärsrådgivare för att hantera pengarna på Malta och deras deklarationer.

– Tingsrätten har lyssnat på våra synpunkter i alla delar. Det är en klok och en förväntad dom, säger Conny Cedermark, Håkan Nessers advokat.

Tingsrätten slår fast att de nära 15 miljoner som tagits ut från Malta skulle ha beskattats, men menar att de två åtalade får anses ha försökt göra rätt genom att anlita en rådgivare, och saknat uppsåt att begå brott. Den restskatt på åtta miljoner kronor de betalat sedan tidigare kvarstår därför, men författaren slipper straff.

– Jag är oerhört lättad. Vi har vetat hela tiden att vi är oskyldiga, att allt detta beror på ett misstag som vår ekonomiska rådgivare gjorde, säger Håkan Nesser till TT.

– Det här har kostat oss en massa miljoner och det har varit en plåga.

Även den anlitade affärsrådgivaren frias från brott, då tingsrätten bedömer att felen som begåtts beror på vårdslöshet utan uppsåt.

Åklagaren: Inte överens

Åklagare Anne-Charlotte Boo överväger nu ett överklagande:

– Jag är inte helt säker på att jag är överens med tingsrätten. Vi kommer titta närmare på domen, och sen ta ett beslut på om det ska överklagas.

Tingsrätten skriver att de delar Skatteverkets bild av vad som har hänt här, vad betyder det?

– Det betyder att Nesser rent objektivt gjort fel här. Han har inte tagit upp de här pengarna till beskattning. Men sen blir det inte ett brott då tingsrätten anser att det inte funnits den brottsliga avsikt som behövs.

Håkan Nesser har avböjt en intervju med SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är en klok och förväntad dom, säger Håkan Nessers advokat Conny Cedermark. Foto: Oscar Fries

Åtalades efter SVT:s granskning

Det var under våren 2018 som Kulturnyheterna och Uppdrag Granskning avslöjade Håkan Nesser bolagsstruktur i lågskattelandet Malta, varifrån författaren och en medåtalad fört ut nära 15 miljoner kronor mellan 2013 och 2015.

Granskningen ledde till att Skatteverket utredde bolagsupplägget och krävde Nesser och en medåtalad på nära åtta miljoner kronor i restskatt, vilket de betalat.

Som en konsekvens av affärerna i Malta åtalades stjärnförfattaren för grovt skattebrott tillsammans med en annan person. Nessers affärsrådgivare – flitigt anlitad inom nöjesvärldens toppskikt – åtalades för medhjälp.

Under onsdagen friades alla tre i Stockholms tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Håkan Nesser

Mer i ämnet