Arkitektkontoret Manthey Kula har ritat minnesmärket som planeras vid Utøyakajen i Tyrifjorden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Nu tas beslut om nya Utøyamonumentet

Uppdaterad
Publicerad

Ett nationellt minnesmärke kan uppföras på Utøyakajen för att hedra offren för terrordådet 2011. Under torsdagen väntas ett beslut som avgör om monumentet kan börja byggas.

På Utøyakajen planeras ett monument i form av 77 stycken tre meter höga bronspelare. Varje pelare ska representera ett av dödsoffren för Anders Behring Breiviks terrordåd.

– På den sidan där ljuset faller blir de blanka, närmast glittrande. De representerar en slags mänsklighet i detta, säger Hege Njaa Aschim som är kommunikationsdirektör på Statsbygg som ansvarar för projektet, till Kulturnytt.

Daglig påminnelse

Men till Utøyakajen kom också många av de ungdomar som lyckades fly skotten. Och flera av de boende som hjälpte till är kritiska till minnesmärket, då det skulle bli en daglig påminnelse om traumat. Om Hole kommun beslutar sig för att gå vidare med detaljplanen för minnesmärket kan grannar gå till domstol för att försöka stoppa bygget.

Första förslaget skrotat

Det första förslaget på minnesmärke, signerat svenske konstnären Jonas Dahlberg, skrotades just på grund av grannprotester. Dahlbergs Memory wound, som var det vinnande bidraget i en konstnärstävling, skulle ha blivit ett 40 meter långt och 3,5 meter brett snitt genom udden i närheten av Utøya.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer