Özz Nûjen riktar skarp kritik mot medias bevakning av mordförsöket i Malmö. Foto: TT/SVT

Hård kritik mot medias bevakning av Malmöattacken

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens mordförsök i Malmö har kritiken varit hård mot medias bevakning av händelsen. – Kalla saker för vad de är. En spade är en spade och en nazist är en nazist, säger Özz Nûjen. SVT svarar på kritiken.

I flera mediers rapportering har händelsen kallats en ”sammandrabbning mellan höger- och vänsterextremister”.

Skolklotter på måndagen

Det är något som upprört många, särskilt som händelsen inte är isolerad.

Nazistattack i Malmö

Så sent som i dag när elever kom till skolan Vasa Real i Stockholm där det finns judiska högstadieklasser fanns det nazistiskt klotter på skolans fasad.

”En nazist är en nazist”

Komikern Özz Nûjen är en av de som reagerat mot hur SVT låtit bli att beskriva våldet i Malmö som nazistiskt.

– Kalla saker för vad de är. En spade är en spade och en nazist är en nazist, säger han.

– I det här fallet är det bara nazisterna som är extrema. Att gå i en demonstration på internationella kvinnodagen – vad är det som är extremt med det?, frågar sig Özz Nûjen.

Men SVT Nyheters ansvariga utgivare Ulf Johansson försvarar den försiktiga hållningen.

– Oavsett om det är bomber i Boston eller ett brutalt överfall i Stockholm så är det alltid så i den här typen av rapportering att man vet ganska lite om händelserna, säger han.

Varierande uppgifter från polisen

Trots att Svenskarnas parti redan på söndagen gick ut med att det var några av deras medlemmar som varit inblandade i händelsen, var SVT under söndagen försiktiga med att kalla dem nazister. Bland annat baserat på att Skånepolisens uppgifter kring hur våldet såg ut har varierat.

– Om vi slår fast att det är en nazistattack då bör vi har hyfsat bra källor som uppger att det verkligen är så, säger Ulf Johansson.

Men Özz Nûjen menar att när medierna är otydliga, är det ett hot mot demokratin.

– Det är bara att säga som det är. Och om du inte vet vad som hänt – varför ska du då säga något annat som inte har hänt? Då är det ju en lögn, då far man med osanning, säger han.

”Vi har inte ljugit”

Det är något som Ulf Johansson vänder sig mot.

– Det får stå för honom. Jag påstår att vi inte har ljugit utan rapporterat utifrån den information vi har. Sedan är det uppenbart att Özz Nûjen är väldigt engagerad i det här nu. Men vi kan bara rapportera de faktauppgifter vi får in, säger han.

En ny regeringsutredning föreslår att man skulle ha en samlad strategi för att förebygga all sorts våldsbejakande extremism – alltså slå samman höger- och vänsterextremismen.

Expressens kulturchef Karin Olsson konstaterar i Kulturnyheternas studio att det är extra viktigt för journalister att bara hålla sig till kalla fakta i rapporteringen på ämnet.

”Jämföra äpplen och päron”

Hon riktar också viss kritik mot den ganska nya regeringsutredningen som föreslår att man ska ha en samlad strategi för att förebygga all sorts våldsbejakande extremism:

– Risken blir att man jämför äpplen och päron. Det här är grupper som har vissa gemensamma nämnare. Man har utomparlamentarismen, man har våldet ... Men sen finns det enorma skillnader i ideologi och vilka människor det rör sig om. Så jag tror att man hade varit betjänt av att ha två olika utredningar, säger Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistattack i Malmö

Mer i ämnet