Ny bok om Disneys svenske chefsillustratör

Uppdaterad
Publicerad

Gustav Tenggren illustrerade ett 80-tal böcker och gjorde omslag åt tidningar som Life. Men är mest känd för tiden som chefsillustratör hos Disney där han medverkade vid klassiker som ”Snövit” och ”Pinocchio”.

Gustav Tenggren föddes i Västergötland i slutet av 1800-talet. Redan som tonåring började han på konstskola. Under den tiden livnärde han sig på att teckna åt tidningar och göra karikatyrteckningar. Efter några år fick han erbjudandet att ersätta John Bauer som illustratör i bokserien ”Bland tomtar och troll”, Gustav Tenggren tog det jobbet och gjorde fler årgångar av boken än vad John Bauer själv gjorde.

I början av 1920-talet flyttade Tenggren till USA där han snabbt etablerade sig. Uppdragen från reklambyråer och bokförlag avlöste varandra.

Blev headhuntad

Till sist, i mitten av 1930-talet, fick Walt Disney upp ögonen för Tenggren.

– Man headhuntade honom helt enkelt därför att han hade den europeiska tecknarstil som man eftersträvade, säger Lars Emanuelsson, som tillsammans med Oskar Ekman skrivit den nya boken om Tenggren.

Hos Disney arbetade Gustav Tengren med framgångsrika filmer som ”Snövit”, ”Pinocchio”, ”Fantasia” och ”Bambi”.

– Hans uppdrag var att skapa måleri som skulle inspirera de tecknare som sedan skapade de målningar som användes i filmerna. Med sitt måleri skulle han sätta stämningen för filmen och skapa teckningsstilen, säger Lars Emanuelsson.

Mest såld i USA

Efter Disney återvände Gustav Tenggren till att illustrera böcker, främst barnböcker. Många av böckerna blev framgångsrika och en bok, ”The Poky Littel Puppy”, blev en jättesuccé och har i dag sålts i runt 15 miljoner exemplar.

– ”The Poky Little Puppy” var vid millennieskiftet den mest sålda illustrerade barnboken i USA, säger Lars Emanuelsson.

24 år gammal idé

Arbetet med boken om Gustav Tenggren har pågått länge. Författaren Lars Emanuelsson, som i vanliga fall jobbar hos en storbank, fick idén för 24 år sedan då han besökte en Tenggren-utsällning på Nationalmuseum i Stockholm.

– Jag tyckte att det borde finnas en biografi om honom som jag gärna ville läsa. Men eftersom det inte fanns någon så tänkte jag att jag skulle kunna skriva en själv, säger Lars Emanuelsson.

Och nästan ett kvartssekel senare så blev planen alltså verklighet, i samarbete med medförfattaren Oskar Ekman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.