Hör mer om boken i klippet. Foto: Hillelförlaget, SVT

Ny bok ska motverka antisemitism – baseras på instagramkonto

Publicerad

Bristande utbildning och en förenklad syn på judendomen kan leda till fördomar och nidbilder av religionen, det menar Daniel Leviathan, doktorand i judaistik. Instagramkontot Stolt jude trycks nu som bok och skickas till skolor i landet i hopp om att ge en fördjupad bild av det judiska livet i Sverige, det rapporterar Kulturnytt.

Sedan 2015 har unga judiska personer turats om att dela sina historier på instagramkontot Stolt jude, som drivs av det judiska ungdomsförbundet. Nu trycks inläggen som en bok och 2000 exemplar kommer skickas till skolor och bibliotek runt om i landet. Syftet är att utbilda, det berättar Malin Norrby som är förläggare på Hillelförlaget, som ger ut boken. 

– Judendomen tas upp i flera ämnen i skolan men i och med den tidsram man har måste man i skolan jobba med förenkling. Med den här boken vill vi komplettera och bjuda in till fördjupning, säger Malin Norrby. 

Hon menar även att man i förenklingen missar många delar av judendomen i Sverige och gör det svårare för någon som är icke-jude att se likheter med sin egen tillvaro. 

Vill visa mångfalden

Alla texter från instagramkontot trycks inte till boken men bland skribenterna, vars texter valts ut, finns Daniel Leviathan, doktorand i judaistik. Han hoppas att boken kan bidra till att motverka antisemitism. 

– Många av de som varit med och skapat boken har utsatts för antisemitism i många former, i vissa fall har det gått så långt som till våld. 

Han fortsätter: 

– När man bara får läsa om förintelsen, judiska högtider och bara se bilder på ultraortodoxa judar så får man lätt en skev bild. Vi vill lyfta problematiken i det och visa mångfalden och att det inte bara finns en typ av jude, säger Daniel Leviathan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.