Danska Gitte Ørskou blir ny chef för Moderna museet

Publicerad

Danska konsthistorikern Gitte Ørskou tar över som ny chef och överintendent på Moderna museet i Stockholm och Malmö. Det meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) under en presskonferens på torsdagseftermiddagen. 
– Jag är tacksam för denna möjlighet och ser fram emot att komma igång med arbetet, säger Gitte Ørskou.

Den nya museichefen och överintendenten har utsetts av regeringen och presenterades under torsdagen. Gitte Ørskou kommer senast från en chefsroll på Kunsten museum of modern art i danska Ålborg, är utbildad konsthistoriker och har tidigare arbetat som konstkritiker för bland annat dagstidningen Information.

– Jag är mycket glad över förtroendet. Moderna museet är inte bara en viktig institution för konst i Sverige, utan är framträdande i hela norra Europa, berättar Gitte Ørskou under en direktsänd presskonferens på Moderna museet i Stockholm.

– Gitte Ørskou kommer med sin förankring i den moderna och samtida konsten och med sin erfarenhet av museiarbete att utveckla Moderna Museet vidare, säger Ann-Sofi Noring, som varit tillförordnad överintendent sedan Birnbaum lämnade museet vid årsskiftet, i ett pressmeddelande.

Vill se fortsatt experimentlusta

Gitte Ørskou efterträder Daniel Birnbaum, som lämnade jobbet som Moderna museets chef 2018, efter åtta år på posten. Ørskou säger att hon vill att Moderna museet ska arbeta med konst med historisk kvalité, men också våga experimentera. Det som inspirerar henne mest är utställningar som vågar gå en ny väg.

– Jag är intresserad av konst men också av människor. Det är viktigt att människor med olika förutsättningar, utbildning och kulturell bakgrund kan möta konsten och möta varandra. Museet ska vara en stimulerande mötesplats mellan människor och konst, säger Gitte Ørskou.

Mångårig erfarenhet

Ørskou förutom Kunsten museum of modern art även varit verksam vid ARoS Kunstmuseum i Århus, Esbjergs konstmuseum och har även suttit som ordförande vid Statens kunstfond i Danmark. Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist ser ett på samma gång väntat som oväntat val:

– Det är väldigt väntat att det blev en kvinna. Det har bara varit en kvinnlig chef under två år på 70-talet, under hela museets historia, säger han till Kulturnyheterna.

– Det känns också som ett ganska stabilt, men kanske något defensivt val. Gitte är ingen stor samtida kuratorstjärna. Jag känner att man kanske spelat det säkert här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer