Röhsska museet i Göteborg Foto: rohsska.se

Två nya chefer ska städa upp på Röhsska

Uppdaterad
Publicerad

Röhsska museet i Göteborg får en ny chef, Susanne Erixon. Hennes främsta uppgift blir att få fason på pengarna och personalens trivsel.

Röhsska museet har dragits med bekymmer länge; sedan flera år har två våningsplan varit stängda för allmänheten och ekonomin dras med underskott.

De två enhetschefer som i dag leder verksamheten vid Röhsska har sagt upp sig och två nya ska rekryteras, en av dessa ska stå för den konstnärliga styrningen av verksamheten, medan den andra ska städa upp i organisationen.

Nu är det klart att det blir Susanne Erixon, i dag myndighetschef för Region Gotland, som sköter det organisatoriska. Hon rekryteras bland annat för sina kunskaper i ledarskap.

– Det är just de bitarna vi är ute efter, vi behöver bygga en stabil organisation och ett hållbart museum, säger Anna Rosengren, förvaltningsdirektör på Göteborgs stad. 

Flera problem

Chefsproblemen har också avlöst varandra på museet. Under reklamprofilen Ted Hesselboms ledning var skriverierna många och det rörde allt från gynnande av sig själv och anhöriga till kränkande behandling.

När rektorn för Beckmans designhögskola, Tom Hedqvist, tillträdde 2013 var det många som hoppades på en förändring men Hedqvist tackade för sig efter bara drygt två år.

”Komplex situation”

Så sent som i oktober blev det rubriker då Röhsskas nuvarande ledning kritiserade personalen i öppet brev och kallade den omogen, undvikande och utan förmåga att arbeta självständigt.

– Vi befinner oss i en komplex situation med flera frågor att lösa; organisationen, ekonomin och den psykosociala arbetsmiljön, säger Anna Rosengren.

Susanne Erixon har ett tidsbegränsat uppdrag på ett år och en tydlig uppgift att få ordning de tre problemområdena ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer