Se utdrag ur den omtalade trailern till nya Bowie-filmen Stardust. Foto: TT / IFC Films

Ny film om David Bowie upprör – saknar Bowies musik

Uppdaterad
Publicerad

Trailern till den nya filmen Stardust, en berättelse om David Bowies tidiga levnadsår, har släppts. Men filmen får kritik innan den ens är färdig eftersom den inte innehåller en enda Bowie-låt.

Stardust utspelar sig 1971 och handlar om David Bowie före det stora genombrottet, när den unge artisten reste genom USA för att försöka slå igenom.

Men filmen har redan fått dåligt rykte. David Bowies familj har tagit avstånd från produktionen och stoppat filmskaparna från att använda någon av Bowies låtar.

Redan efter att filmens trailer släppts har den sågats av kritiker och i kommentarsfält.

”Det ser ut som att klichéerna staplas på varandra”, skriver kritikern Ethan Anderton på filmbloggen Slashfilm. Han tar även upp avsaknaden av Bowie-musik och frågar sig ”vad är egentligen poängen med filmen”?

”Kommer få mycket skit”

Rollen som Bowie spelas av skådespelaren och musikern Johnny Flynn som själv skrivit ledmotivet till filmen. Låten heter ”Good Old Jane” och är tänkt att låta som en ”tidig och bortglömd Bowie-låt”, säger Flynn till NME.

Men i en intervju med The Guardian spår han att upplägget med nyskriven musik förmodligen inte lär tas emot väl av alla.

– Vi kommer nog få hård kritik från Bowie-fansen, säger Johnny Flynn till The Guardian.

Stardust har premiär i USA den 25 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.