Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– De försöker radera våra minnen och ta bort vår fantasi, säger regissören Kimi Chow om den nya lagen om filmcensur i Hongkong. Foto: Nyein Chan Naing/EPA

Ny lag om filmcensur i Hongkong

Publicerad

En ny lag om filmcensur har klubbats igenom i Hongkong. Lagen ska enligt myndigheterna ”skydda den nationella säkerheten” och riktas mot filmer och filmskapare som kan ”stödja, glorifiera eller uppmuntra” till protester och samhällskritik. 

Den nya lagen gäller både gamla och nya filmer och är en del av det nya systemet av så kallade ”säkerhetslagar” som infördes i Hongkong för över ett år sedan.

Regissören Kimi Chow, vars dokumentärfilm om de våldsamma protesterna i Hongkong 2019 visades vid årets Cannes festival, menar att lagen kommer öka självcensuren och spä på rädslan bland filmskapare.

– Genom filmcensuren försöker de kontrollera vår ideologi. De försöker radera våra minnen och ta bort vår fantasi. Det är framförallt idéerna som spreds under protesterna 2019 som de motarbetar, säger han till nyhetsbyrån AP.

Säkerhetslagar

Ulrika Bergsten, SVT:s Kinakorrespondent, sa tidigare i år att säkerhetslagarna i Hongkong nu är så skarpa att invånarna riskerar att åka i fängelse om de bär en t-shirt där det står ”Free Hong Kong”.

I somras lades den prodemokratiska tidningen Apple Daily ner, och nyligen har en debatt blossat upp mellan myndigheterna i Hongkong och den danska konstnären Jens Galschiøt om ett minnesmonument över massakern vid Himmelska fridens torg som även det ses som en ”säkerhetsrisk”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer