Ny opera handlar om könsstympning: ”Motsatsen till att hålla tyst”

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av internationella dagen mot kvinnlig könsstympning framförs under måndagen en nyskriven aria på Folkoperan i Stockholm. Den tar inspiration från både dokumentära berättelser från nuet och myten om den somaliska matriarken Arawelo – som vände på könsrollerna och kastrerade männen som försökte störta henne. 

Enligt Unicef omskärs 97% av alla flickor i Somalia. En av dem är Sadia Allin, som sedan hon själv blev utsatt arbetat för flickors rättigheter som Somaliachef för barnrättsorganisationen Plan international.

- Jag var väldigt liten och lekte utanför mitt hus när jag blev hämtad för att genomgå ingreppet. Det var en fruktansvärt erfarenhet som jag inte önskar att någon flicka ska behöva genomgå, säger hon.  

Nu blir hennes och andra kvinnors berättelser opera av regissören och librettisten Rebecca Örtman. Med anledning av internationella dagen mot könsstympning sätter hon upp en aria ur den kommande operan Arawelo, som ett sätt att bryta tystnadskulturen som omgärdar ämnet. 

– Operan kan man inte stänga inne. Den är ju kraftfull och stark och det går inte att tysta den. Så det är motsatsen till att hålla tyst och hålla inne saker, säger Rebecca Örtman. 

Skapade ett matriarkat 

Utöver berättelser från Sadia Allin och andra kvinnor så har Rebecca Örtman tagit inspiration från myten om den somaliska drottningen Arawelo i sitt libretto. I den nya texten berättar karaktären om sin egen erfarenhet av att ha blivit könsstympad.  

– Hon minns trummornas ljud och hur hon trycktes ner på marken, och hon sjunger ut sin smärta över det. Hon vill rädda sin dotter och fly, hon vill bort ifrån det här minnet, säger Rebecca Örtman.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.