Ansträngd ekonomi på många av landets museer. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/Henrik Montgomery/TT

Ny rapport: Ekonomisk kris på landets museer

Uppdaterad
Publicerad

Svårt att uppdatera samlingar och flerårigt pressat ekonomiskt läge gör det svårt att bedriva en bra verksamhet på många av landets museer. Det uppger flertalet av landets museichefer i en ny rapport.

Riksorganisationen Sveriges museer har frågat museichefer runt om i landet om hur möjligheterna att bedriva en bra verksamhet med utgångspunkt i det ekonomiska läget ser ut. Hälften av dessa svarar att museernas ekonomi är sämre än året innan. Flera uppger också att ekonomiska läget har varit pressat under flera år. I vissa fall är det ekonomin så ansträngd att museer riskerar nedläggning.

Mindre museer är hårt ansatta då regioner och kommuner gör hårda prioriteringar, enligt Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges museer.

– Man måste ha en bred politisk vilja att lösa detta. Det som är viktigt nu är att man måste öka anslagen, men det måste också vara en bred kulturpolitisk syn på hur viktigt detta är för samhället, säger hon till Kulturnyheterna.

Resursbristen har lett till svårigheter att driva och uppdatera samlingarna. Det innebär att möjligheterna att samla in och dokumentera samtiden är små.

– Det finns en risk på längre sikt att inte kunna möta allmänheten, skolelever och andra. Man har en skyldighet, men också en väldigt viktig samhällsuppgift, att kunna göra det, säger Jeanette Gustafsdotter.

Trots den ekonomiska krisen uppger 76 procent av de tillfrågade cheferna att deras verksamheter har goda möjligheter att bidra till det offentliga samtalet och vara en stark aktör i samhället.

Av de tillfrågade 203 museicheferna svarade 96 stycken på Sveriges museers enkät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.