Statsminister Stefan Löfven (S) intervjuas av journalister. Foto: Anders Wiklund/TT

Högerväljare har lägre förtroende för nyhetsmedier

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna har fortsatt högt förtroende för nyhetsmedier samtidigt som polariseringen ökar, det visar en rapport från SOM-institutet vid Göteborgs universitet som presenterades under tisdagen.

– Förtroendet för medier sjunker ju längre ut på högerkanten som man har sina partisympatier, säger medieforskaren Ulrika Andersson.

81 procent av svenskarna uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för svenska nyhetsmedier, det visar den årligt återkommande rapport från SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Det finns också en tydlig politisk dimension i förtroendet för nyhetsmedier, menar rapportförfattaren.

Undersökningen visar att personer som placerar sig till vänster på den politiska skalan har större förtroende för svenska nyhetsmedier jämfört med dem som placerar sig klart till höger. V-, S-, MP-, C- och L-sympatisörer visar störst förtroende, i genomsnitt 88 procent uppger att de har ganska eller mycket stort förtroende.

Lägst förtroende har SD:s sympatisörer med 51 procent. Av dem uppger enbart 4 procent att det har mycket stort förtroende för svenska nyhetsmedier.

”Ju längre till höger du står, desto lägre förtroende”

Samma tendens gäller för radio och tv specifikt, menar Ulrika Andersson, medieforskare vid Göteborgs universitet. 44 procent av dem som placerar sig till höger på den politiska vänster-högerskalan har högt förtroende för radio och tv, jämfört med 67 procent av de som ser sig som vänster.

– Förtroendet för medier sjunker ju längre ut på högerkanten som man har sina partisympatier. Allra lägst förtroende hittar vi bland Sverigedemokraternas sympatisörer, där drygt 30 procent har förtroende för radio och tv och bara 15 procent för dagspressen, säger Ulrika Andersson i ett pressmeddelande.

Varierar mellan åldersgrupper

Enligt undersökningen har SD:s sympatisörer mycket lågt förtroende för den nyhetsbevakning som handlar om brottslighet och invandring.

– En förklaring är att personer som upplever att nyhetsmedierna inte tar upp sådant som de själva tycker är viktigt också uppvisar ett lägre förtroende för nyhetsmedierna. Men även här finns det en partipolitisk koppling. Även om du upplever att nyhetsmedierna inte tar upp sådant som är viktigt är det så att ju längre till höger du står, desto lägre förtroende för nyhetsmedierna, säger Ulrika Andersson.

Skillnader i förtroende finns också mellan yngre och äldre. 67 procent av 16–29-åringarna som har ganska mycket eller mycket förtroende för nyhetsmedier jämfört med 82 procent av 65–85-åringarna. Även högutbildade tenderar att ha större förtroende för svenska nyhetsmedier än låg- och medelutbildade, visar undersökningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.