Flera pensionärer har tagit steget ut på nätet och de är positiva till användningen. Foto: Anders Wiklund/TT

”Chockdigitalisering” hos svenska pensionärer under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Internetstiftelsens årliga undersökningen Svenskarna och internet, som mäter svenskarnas internetvanor,visar att det har skett en form av chockdigitalisering där allt fler pensionärer börjar använda internet, till följd av pandemin.

Under coronapandemin har arbete och studier har bedrivits hemifrån. Samtidigt har många pensionärer varit tvungna att ta sig ut på nätet för att kunna ha ett fungerande liv. Något som påverkat synen på skärmtid. Mer än åtta av tio tillfrågade tycker att de har för mycket skärmtid och har ett mindre socialt liv.

– Framförallt de yngre säger i allt större utsträckning att de känner sig mindre sociala av den ökade skärmtiden, medan pensionärerna faktiskt säger att de känner sig mera sociala, säger Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen.

Användningen av sociala medier har också ökat efter några år där det mattats av. Den unga befolkningen befinner sig allt mer på Tiktok och Snapchat, under tiden som pensionärer i allt större utsträckning ansluter sig till Instagram.

En annan ökning är att allt fler internetanvändare under pandemin har vaknat mitt i natten och tittat på mobilen. Närmare hälften av de tillfrågade under intervjuperioden i somras och höstas uppger att de tittar på mobilen på natten.

Oro över övervakning och desinformation

Närmare hälften av de tillfrågade känner oro över att vara övervakade på nätet och att den digitala integriteten ska kränka, främst från storföretag som Facebook och Google, en ökning under pandemin.

Desto mer tid man tillbringar på nätet desto mer börjar man reflektera vilken data man delar med sig. I många andra länder, där man kanske har en historia av övervakning från myndigheter, så är det just staten man är rädd för. I Sverige verkar vi vara rätt trygga med staten, säger Måns Jonasson.

Samtidigt uppger ungefär hälften av användarna att det har blivit svårare under pandemin att avgöra om information på internet är sann eller falsk.

En önskan att fortsätta gå på digitala evenemang

Under flera år har antalet användare av strömningsalternativ ökat. Exempelvis har antalet poddlyssnare gått från 55 procent till 68 procent under coronapandemin. Men det har också skett ett skifte. För första gången har tv-kanalernas strömningstjänster gått om tablå-tv.

Till följd av pandemin har också flera kulturevenemang flyttat ut på nätet. Där har bland annat den äldre publiken funnit dem. Var fjärde internetanvändare som är över 76 år har tittat på ett direktsänt kulturevenemang online under pandemin.

Några siffror ur Svenskarna och internet 2020

De tillfrågade i rapporten är från 16 år och uppåt. De kan delas upp i grupperna ”studerar”, ”arbetar” och ”pensionär”.

Drygt 31 procent uppger att de använder internet mer under pandemin.

Antalet användare som upplever att de har för mycket skärmtid har ökat från 74 procent till 84 procent.

46 procent uppger att de vaknar på natten och tittar på sin mobiltelefon.

37 procent av de tillfrågade pensionärerna tycker att de är mer sociala på grund av sin digitala skärmtid. Studerande som känner sig sociala har sjunkit från 40 procent till 28.

Arbete hemifrån på heltid har mer än tiofaldigats under pandemin, varav hälften inte hade erfarenhet av hemarbete tidigare. 8 av 10 av de som arbetat hemifrån tycker att det har fungerat bra.

Drygt 7 av 10 internetanvändare som är över 76 år har nyttjat någon e-vårdtjänst under pandemin.

87 procent av internetanvändarna uppger att de har handlat något på nätet under pandemin. 24 procent har handlat mer på nätet än tidigare.

Drygt hälften av internetanvändarna upplever att de inte kan avgöra om information på nätet är sant eller falskt.

Nästan var femte person har utsatts för bedrägeriförsök på nätet.

Fler tittar nu på tv-kanalernas playtjänster, till exempel SVT play och TV4 play, än på tablå-tv. Bland annat har fler pensionärer börjat använda playtjänster mer än tidigare. Strömmade videotjänster används av drygt 9 av 10 användare mellan 16 och 45 år.

61 procent använder tv som en av sina främsta nyhetskällor för uppdateringar om coronaviruset. 23 procent använder också myndigheters webbplatser.

Instagram växer mest hos pensionärer. Sociala medier har vuxit generellt under pandemin. Ungefär 9 av 10 använder sociala medier. 8 av 10 använder Facebook Messenger.

Under pandemin har digitala videosamtal ökat. Drygt 8 av 10 har haft videosamtal under pandemin, jämfört med runt 7 av 10 förra året. De över 76 år har fördubblat sin användning av videosamtal.

Av de som studerar på högskola föredrar knappt en fjärdedel av de tillfrågade distansundervisning över att vara på plats i skolan.Drygt 3 av 10 gymnasieelever anser att undervisning på distans fungerar för det egna lärandet.

Drygt 25 procent av internetanvändarna över 76 år har sett ett direktsänt kulturevenemang på nätet under pandemin. Pensionärer vill helst ägna sig åt digitala aktiviteter efter pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.