Black panther tros vara en bidragande faktor till den förbättrade ökade mångfalden i Hollywood. Foto: TT

Ny studie: Ökad mångfald i Hollywood

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har både mångfalden och representationen ökat i Hollywoodfilmer, enligt en ny studie. Bland annat visar studien att 40 av de 100 mest inkomstbringande filmerna hade en kvinna huvudrollen.

The Annenberg inclusion initiative, som är en tankesmedja vid University of southern California, mäter årligen mångfald och representation i de 100 mest inkomstbringande Hollywood-produktionerna. I år presenteras den högsta siffran sedan mätningarna startade 2007: 40 av undersökningens 100 filmer hade en kvinnlig, eller delad, huvudroll. Det rapporterar The guardian.

Ökad etnisk mångfald

Studien tittar också på hur många av filmerna som hade en huvudroll från en underrepresenterad etnisk grupp, vilket under 2018 var 28 filmer av 100. År 2007 var motsvarande siffra bara 13. Filmer som Black panther och Crazy rich asians tros vara en bidragande faktor till förbättringen.

”2018 ger oss hopp att representanter för filmindustrin har agerat för att skapa innehåll som bättre reflekterar den värld som vi lever i, och i och med den höga försäljningen verkar de blivit belönade för det. Den här faktan visar oss att det är möjligt att uppnå förändring”, skriver Stacy L Smith, chef för The Annenberg inclusion initiative, i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.