Ur filmen ”Pervert Park”. Foto: Pressbild/Lasse Barkfors/Final cut

Svensk film vann pris på Sundancefestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Svensk dokumentärfilm firade nya framgångar vid den amerikanska filmfestivalen Sundance. Dokumentären ”Pervert Park” av det svensk-danska paret Frida och Lasse Barkfors vann specialpris.

Filmen handlar om en trailerpark i Florida som befolkas av dömda sexbrottslingar. I vissa delstater i USA är det förbjudet för sexförbrytare att bosätta sig närmare än 300 meter från platser där barn vistas.

Trailerparken i Florida har blivit ett hem för över hundra personer som begått olika sexbrott. Här får de möjlighet att gå i terapi och många av dem som intervjuas i filmen har själva blivit sexuellt utnyttjade i sin barndom.

Ett stort jurypris gick till den amerikanska filmen ”Me and Earl and the Dying Girl” av Alfonso Gomez-Rejon. Den handlar om en udda high school-student vars enda ambition är att ta sig igenom det sista skolåret så anonymt som möjligt.

Sundancefestivalen i Park City i delstaten Utah är en av de största filmfestivalerna för independent-film i USA. Den hålls i januari varje år och brukar locka närmare 50 000 besökare.

Malik Bendjellouls Oscarsbelönade dokumentär ”Searching for Sugar Man” vann två priser på festivalen 2012. Andra svenska vinnare på senare är Göran Hugo Olsson och Hanna Lejonqvist samt Jens Assur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.