Ny teknik möjliggör harpaspel med ögonen

Uppdaterad
Publicerad

21-åriga Alexandra Kerlidou har en cp-skada, som gör att hon varken kan tala eller använda händerna. Men tack vare ny, blickkontrollerad mjukvara kan hon nu spela harpa med ögonen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Zacharias Vamvakousis är musiker och it-ingenjör och har utvecklat programmet som tillåter Alexandra Kerlidou att spela harpa med ögonen. Idén fick han när en musikervän, som även han spelade harpa, skadat sig i en motorcykelolycka strax innan de skulle hålla konsert tillsammans.

– Till en början var det oklart om han skulle kunna röra sina armar och händer och spela igen. Det kom som en chock för mig och jag insåg att den här typen av teknologi är nödvändig, säger Vamvakousis till Reuters.

Tekniken följer ögonrörelser och utför sedan kommandon. Ögat vilar på en not eller ton på en cirkel på en skärm och man kan på så sätt spela tre till fyra toner per sekund. Programmet omfattar 25 olika instrument.

Se Alexandra Kerlidou använda programmet för att spela harpa i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.