Nya EU-direktiv: Glödlampor kan förbjudas på scenen

Uppdaterad
Publicerad

Ett förbud mot alla lampor på scenen som inte är LED. Det är det nya EU-direktivet som kan bli verklighet i höst.

– Ska vi förbjuda stearinljuset också?, undrar ljusdesignern Patrik Bogårdh.

De strängare kraven på scenljusen är en del i EU:s miljöarbete. För klimatets skull vill man att alla inom scenkonsten ska gå över till energisnåla LED-lampor.

– EU försöker adressera klimatfrågan genom att införa lagstiftning när man fasar ut väldigt energislösande produkter helt enkelt, säger Peter Bennich på Energimyndigheten.

Om scenljus-kraven blir verklighet innebär det att glödlampan är ett minne blott. Något som skulle vara en omvälvande omställning för branschen.

”En väldig frustration”

Svenska ljusdesignern Ellen Ruge arbetar just nu på Deutsche Oper i Berlin och hon har svårt att se en framtid utan glödljuset.

– Det är framför allt ljusdesigners i min generation som upplever en väldig frustration kring det här och är väldigt oroliga, för LED är bra men inte tillräckligt bra, säger hon.

Ellen Ruge visar en bild från föreställningen Turandot på Dalhalla 2015 som hon arbetade med. Här syns tydligt hur halogenljuset lyfter fram guldet i kostymen hos kejsaren i operan.

– Det är ju ett fantastiskt varmt sken som plockar upp allt guld som han har i sin kostym. Det är ju liksom en varm glödtråd som ligger där inne och flimrar, säger hon.

Även ljusdesignern Patrik Bogårdh tycker att det är stor skillnad på glödlampa och LED.

– Det är en upplevelse. När du sitter framför någon med ett tänt stearinljus eller om du sitter framför någon med ett lysrör hängandes ovanför. Det är så hårt, säger Patrik Bogårdh.

”Ganska många bäckar små”

Just nu är han aktuell med ljussättningen av operan Satyagraha som har nypremiär på Folkoperan i Stockholm på fredagen.

-  Ska vi förbjuda stearinljuset också? Det känns som lite hitte-på och lite miljö, för även LED har en baksida, säger han.

Trots att många röster inom branschen lyfter fram kvalitetsskillnaderna mellan LED och annat ljus så är ett fortsatt undantag för glödljus inom scenkonsten inte aktuellt.

– Det blir ju ändå ganska många bäckar små som tillsammans gör en stor å. Jag tror att det bästa man kan göra är att göra som Riksteatern idag, att helt enkelt prova den nya belysningen och lära sig. Det kan vara så att när det gäller scenbelysning kan det finnas nya möjligheter här, säger Peter Bennich på Energimyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.