Nya tjänster ger anonymitet på nätet

Publicerad

Du är sällan anonym på nätet. En stor efterfrågan på att inte kunna spåras har nu lett till lansering av nya tjänster som ger nätsurfaren anonymitet.

I dagarna lanserade företaget IDG tjänsten dold.se. Tjänsten fungerar bara vid vanlig surfning över http- och https-adresser och inte vid fildelning.

En undersökning som IDG låtit göra visar att 75 procent av alla svenskar vill surfa anonymt.
– Det finns en känsla av obehag hos många internetanvändare att allt registreras. Dold.se är en tjänst som är riktad till vanliga människor som inte vill lämna spår efter sig på nätet, säger Fredrik Bernsel, produktchef på IDG.se.

Risken för att dold.se kommer att användas av terrorister eller andra kriminella bedömer Bernsel som liten.
– Terrorister som vill vara anonyma sätter nog upp en egen anonymitetsserver och det finns redan alternativ för andra kriminella som vill vara anonyma, till exempel internetkaféer, säger han till IDG-tidskriften Computer Sweden.

Relakks för fildelning
Den nya tjänsten Relakks, som Kulturnyheterna berättat om tidigare, gör det, till skillnad från med dold.se, möjligt att även ägna sig åt fildelning utan att bli spårad på nätet.

Den som vill spåra en användare på internet, kan relativt enkelt följa varje dators unika IP-nummer till källan. Men nu står en ny teknik för dörren, darknet, ett krypteringssystem som effektivt undanröjer varje möjlighet till spårning.

Tjänsten Relakks har arbetats fram av it-gurun Jonas Birgerssons företag Labs2 och marknadsförts av piratpartiet. Relakks är ett slags lightversion av darknet. Vanliga fildelare kan ladda ner upphovsrättskyddat material utan att riskera sin anonymitet, men grövre brott som barnpornografibrott eller terrorism omfattas inte av anonymitetsskyddet.

Anitpiratbyrån inte oroliga
Tjänsten Relakks har redan lockat många användare trots det säger sig företrädare för Antipiratbyrån inte vara oroliga över att kampen mot illegala fildelare ska försvåras.

– Nej, ur vårt perspektiv gör det ingen skillnad. Det är snarare en fördel för det går långsammare och alla uppgifter om fildelarna finns sparade på ett ställe, säger Henrik Pontén på Antipiratbyrån. Han säger sig dock inte vilja gå så långt som att uppmana fildelare att ansluta sig till Relakks.

Jonas Birgersson gör ingen hemlighet av att man gärna tjänar pengar på fildelning. Men han menar att anonymitetsskyddet har en vidare dimension, som ligger långt ifrån den svenska upphovsrättsdiskussionen.

– Redan idag ser vi att kineser och människor från religiöst styrda länder i Mellanöstern använder Relakks och det vi då gör är att på ett svensk neutralt sett ge dem en perfekt möjlighet att själva bilda sig en uppfattning om hur det demokratiska samhället ser på deras länder och vilka skillnader det finns, säger Birgersson.

Roland Zuiderveld/Kulturnyheterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.