Abby Martin är nyhetsankare på Russia today. Foto: Youtube

Nyhetsankare kritiserar Ryssland i direktsändning

Uppdaterad
Publicerad

Russia Todays programledare Abby Martin kritiserade rysk militär närvaro i Ukraina. Nu vill kanalen skicka henne till Krim för att ”få en bättre förståelse”.

”Bara för att jag jobbar här, på RT, betyder det inte att jag saknar ett oberoende. Och jag kan inte nog betona hur starkt jag är emot en militär invasion”.

Så sa Abby Martin, nyhetsankare på den engelsktalande kanalen Russia Today, i sändning, rapporterar the Telegraph.

Ignorerar kontroversiella frågor

Russia Today beskrivs som en megafon för det ryska maktcentrumet Kreml. Organisationen ”Reportrar utan gränser” beskriver kanalen som ett ”sätt för staten att kontrollera informationen”.

Kanalens rapportering kallas för anti-amerikansk och anklagas för att ignorera kontroversiella frågor om till exempel fängelsestraffen för medlemmarna i punkgruppen Pussy Riot.

”Skapa en egen bild”

Nu säger kanalens ledning att Abby Martins uttalande beror på att hon blivit vilseledd av amerikanska medier, men att man respekterar hennes åsikter och synpunkter.

”Abby Martin säger att hon inte har en djup kunskap om verkligheten i Krim. Därför kommer vi att skicka henne till Krim för att ge henne en möjlighet att skapa en egen bild från händelsens epicentrum”, skriver Russia Today i ett uttalande.

Men Abby Martin skriver på Twitter att hon inte kommer att åka till Krim, trots chefernas uttalande.

Teckentolk kuppade

År 2004 blev den urkainska teckenspråkstolken Nataliya Dmytruk, som arbetade på den statliga televisionen, känd efter att ha vägrat tolka när Viktor Janukovytj utropades till president.

Istället för att tolka det officiella manuset teckande hon ”Lita inte på resultaten. Det är bara lögner”

Nataliya Dmytruk fick slutligen inte vara kvar på sin arbetsplats, men hennes kupp sägs ha varit ett startskott för att flera journalister skulle agera för en balanserad rapportering.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.