Foto: SVT

Nyhetsankaret Ulf Wallgren tackar för sig

Uppdaterad
Publicerad

En publikfavorit loggar ut. Efter 27 år i allmänhetens tjänst inom public service tackar i dag SVT Nyheters programledare Ulf Wallgren för sig, när han gör sin allra sista nyhetsuppläsning i rutan.

– Det är en viss sorgsenhet i att sluta, det går fram och tillbaka, säger han. 

I början av december berättade Ulf Wallgren att den första dagen på det nya året 2017 skulle bli den sista på han dök upp i rutan – och att han nu sadlar om till yogalärare.  

Reaktionerna lät inte vänta på sig. 

”Stort tack – för din trygghet och trovärdighet!”  

”Lycka till med det nya jobbet. Du har varit den bästa nyhetsuppläsaren, man kände sig trygg med dig. Du var så lugn, även när du rapporterade ruskiga nyheter runt om i världen.”  

”Sorgligt, min absoluta favorit-nyhetsuppläsare. Saklig och talar tydligt. Ibland med glimten i ögat ;-) Lycka till med vad du än tar för dig.”  

Dessa är bara ett axplock av hyllningarna som rasade in på sociala medier.

”Kärleksbombad”

– Jag var kärleksbombad. Det var närmare 4.000 som på något sätt kommenterade eller gillade det här att jag går in i en ny fas i livet. Det var fantastiskt. Jag blev otroligt glad och lycklig att få det stödet. Det känns fantastiskt, säger Ulf Wallgren.

Glad valborg 2016, hälsar Ulf i lånade glasögon. Foto: Privat

– Det jag har försökt göra som programledare är att förmedla nyheter på ett sakligt och korrekt sätt, men ändå ingjuta ett lugn och trygghet för tittarna, men ändå, där det har gått, att få in en liten glimt i ögat, och en vänligt överlämnande till sporten eller vädret.  

– Det är roligt att se hur många som har uppfattat det här. Ett bättre betyg kan man inte få på sin programledargärning, då kan man väl konstatera att jag har nått fram, säger han.

Började som tidningsjournalist

1989 gjorde Ulf för första gången ordentlig entré på SVT, på lokalredaktionen Tvärsnytt i Örebro. Innan dess hade han även varit ett kortare varv på SVT Gävledala, och hunnit arbetat på Sveriges Radio och lokaltidningarna Gefle Dagblad och Ljusnan. 

– Det var en ren slump. Jag minns att jag talade med en kompis i gymnasiet. Vi pratade om vad vi skulle göra, och så sa han: ”Men du som är så bra på att skriva, ska inte du bli journalist?” Jag hade inte haft en tanke på det, men han sådde ett frö.

Ulf under sin tid som programledare på Tvärsnytt i Örebro. Foto: SVT

”Ska jag jobba här? Hur ska det gå?”

Det är ju dock främst med tv-mediet som de flesta förknippar Ulf Wallgren. 1996 gick flyttlasset till Stockholm, och den lokala redaktionen ABC. 

– När vi kom till Stockholm minns jag att jag stod utanför tv-huset och tänkte: Ska jag jobba här? Hur ska det gå?

...och hur det gick, det vet ju tittarna i dag.

– Jag har nog under årens lopp varit tvungen att nypa mig i låret och tänka ”är det verkligen verklighet att jag står här nere i den här stora studion?” och ”ska jag sända den här stora sändning nu igen?” Men jag har ju varit vaken, det är ingen dröm, säger Ulf.

För att ha kunnat nå fram dit, vill Ulf rikta ett stort tack till kollegorna. 

– Alla har en sådan enorm kompetens. Jag lär mig någonting varje dag. Det känns fortfarande som en lyxig utbildning.

Under valbevakningen i USA 2016 hittade Ulf en själsfrände i klädsmak. SVT Nyheters USA-korrespondent Carina Bergfeldt och Ulf lyckades gång på gång – oavsiktligt – färgmatcha sina kläder i sändning. Foto: SVT

”En ynnest att möta människor”

I dag känner de flesta tv-tittare nog igen Ulf Wallgren som programledare för Rapport, och det är programledarrollen han själv främst identifierar sig med, men under åren har veteranen hunnit med flera yrkesroller. 

– Det är fantastiskt att vara reporter ute på fältet. Det är grundyrket som jag är stolt över. 

– Där möter man så många enskilda människor. Man kommer närmare folk. Jag inte kan peka ut några speciella nyheter, men känslor, att ta del av människors vardag, positiva eller negativa, är en stor ynnest och glädje att få hjälpa till att återberätta.

Det gäller att hålla kontakten även med den yngre publiken. Här hälsar Ulf på Mini-mellos fans och blir inlåst i buren i Labyrint! Foto: Privat

Terrordåden i Norge det svåraste

Genom åren som programledare finns det dock självklart världshändelsen som etsat sig fast särskilt hos det erfarna nyhetsankaret. Naturkatastrofer och terrordåd, men även den arabiska våren, klimatöverenskommelsen i Paris och när Obama valdes till USA:s president har alla stannat kvar hos honom. 

Det finns också en nyhet som överskuggar de flesta andra, från den 22 juli 2011, då 77 människor mördades i Oslo och på Utöya, i de värsta terrordåden i Norden i modern tid. 

– Där blev jag inblandad när vi extrasände dagen efter. Jag minns att jag tyckte att det var oerhört tungt att göra de där sändningarna, svårt att inte låta tårarna komma fram. Det var så fruktansvärda bilder med de här ungdomarna som låg på stränderna och i skogen där. Det var så ofattbart, men ändå så nära. 

– Jag mådde fysiskt illa av de här sändningarna. Jag gjorde nog ett korrekt och bra jobb, men det var svårt. Jag hade svårt att höra talas om händelserna efteråt.

”En hemlig dröm”

Mycket av det material som passerar en nyhetsredaktion är ofta väldigt tungt och svårsmält. För att kunna hantera det jämför Ulf Wallgren det med att klä på sig en kostym och ta på sig en roll. 

– När man kliver ur den där kostymen har jag nog ändå försökt lägga jobbet åt sidan när man väl kommer hem. Någonstans tror jag att man måste ha lite distans, när man sitter i nyhetsnavet som vi gör när vi jobbar. 

För att koppla bort nyhetsflödet kan ett sätt vara att ge sig hän åt en hobby. För Ulfs del är den stora passionen självklar. 

– Jag har en hemlig dröm. Jag skulle vilja bli porträttfotograf. Bilden har alltid haft en väldigt central för mig ändå, kanske mer än det egna ordet. 

– Jag fotar fortfarande väldigt mycket, just nu mest mitt barnbarn, lilla Edit, elva månader.

Skarpa kontraster väntar

Sedan finns ju såklart yogan – Ulf Wallgrens nya kall och yrke nu framöver. 

– Det ska bli spännande att få gå från det här hektiska nyhetsrummet där allt räknas i sekunder, till ett rum där lugnet råder, där tiden mer eller mindre står still.  

– Jag känner att jag mår väldigt bra själv av att vara i det rummet, att min närvaro smittar av sig, på ett sätt som du aldrig kan få av att vara framför kameran. Du kan få en bild av tittarna du pratar med, och höra deras reaktioner, men just det här att ha människor omkring sig i sin närhet, som reagerar positivt på det man gör, är väldigt spännande.

Ulf på redaktionen tillsammans med redaktör Titti Werner. Foto: SVT

”SVT en oslagbar förmedlare av kunskap”

Bara för att han nu försvinner ut ur rutan, finns det heller ingen anledning att sluta titta på SVT Nyheter, hälsar Ulf, som inför det nya året har ett sista budskap att förmedla till tittarna och läsarna: 

– Fortsätt gärna att titta på SVT, både på webben och i tv:n, på alla plattformar. Även om det i många fall har varit väldigt mycket tunga nyheter, kan vi liksom inte se en framtid utan att ha ordentligt med fakta, när vi ska tycka till och vara med och påverka. Då är SVT ändå en oslagbar förmedlare av kunskap. 

Och slutligen, till alla de som hyllat honom på sociala medier, och kollegor som stöttat honom genom alla år: 

– Bara ett stort varmt tack, verkligen, inifrån mitt hjärta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.