Författaren Jon Fosse. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Nytt verk av Jon Fosse ges ut i sju delar

Uppdaterad
Publicerad

Septologien heter norrmannen Jon Fosses nya gigantiska romanprojekt som ges ut i sju band under tre år. Verket är en storsatsning på 1 250 sidor som hans norska förlag, Samlaget, har hållit hemligt tills dess att det var färdigt.

Författaren Jon Fosse har också varit rädd för att dö innan böckerna blev färdigskrivna , uppger NRK. Det andre namnet är titeln på de två första böckerna som nu givits ut i ett band i Norge. Enligt Dagbladets kritiker tyder allt på att detta är ett huvudverk inte bara i Fosses författarskap utan också i norsk samtidslitteratur.

Har redan sålts till nio länder

Romanen har ett dubbelgångarmotiv och handlar om Asle, en åldrande konstnär, och hans vän med samma namn som är alkoholiserad och håller på att supa ihjäl sig. Det första två böckerna utspelas under ett dygn strax före jul då Asle haft vernissage och till slut bestämmer sig för att besöka sin vän.

Redan före publiceringen på norska är Septologien såld till nio länder och bland de förtjusta finns Fosses franska förläggare som kallar Det andre namnet för ett mästerverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.