Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om den nya konsttävlingen för station Korsvägen.

Nytt konstnärskap efterlyses efter avblåsta ”Evig Anställning”

Publicerad

Efter att Trafikverket stoppat planerna på konstverket ”Evig anställning” har en ny tävling utlysts. Statens konstråd söker konstnärer som kan arbeta fram en ny konstnärlig gestaltning för station Korsvägen i Göteborg.

I Göteborg pågår nu arbetet med den nya järnvägen Västlänken som ska spänna under hela staden. Som en del av satsningen ska en rad konstgestaltningar tillkomma på de nya stationerna.

Konstsatsningen heter Kronotopia och togs fram 2016 i ett samarbete mellan bland annat Statens konstråd och Västtrafik.

– Visionen är att de konstnärliga gestaltningarna ska fånga vad Göteborg är, var och kan bli i tid och rum, säger Lena From, konstprojektchef på Statens konstråd.

Förra projektet skrotades

När Kronotopia sjösattes fick konstnärer skicka in skisser till en tävling som skulle kora stationernas konstverk.

På station Korsvägen valdes konstnärsduon Goldin och Sennebys verk ”Evig anställning”. Genom att anställa en person på livstid, vars enda arbetsuppgift var att stämpla in och ut, skulle verket gestalta att avkastning av kapital är mer lönsamt än att jobba.

Men verket stötte på patrull.

– Trafikverket bedömde att den långsiktiga finansieringen av verket inte kunde lösas, eftersom det stred mot kapitalförsörjningsförordningen, säger Lena From.

Trots det menar From att verket fortfarande lever kvar:

– Ingen kan ta ifrån konstnärernas kraft i idén till verket. ”Evig anställning” är ett så kraftfullt verk att det kommer leva och överleva mig, säger hon.

Ny tävling utlyst

Efter att ”Evig anställning” fick skrotas har nu Statens konstråd utlyst en ny tävling. Men till skillnad från tävlingen 2017 söker man nu konstnärskap, och inte färdiga idéer.

– Konsten är bra i offentlig miljö. Det kan vara en värld att kliva in i när man inte orkar med vardagen, när man väntar på ett tåg eller vill möta sina egna tankar genom ett konstnärligt verk, säger Lena From.

Verket ”Evig anställning” är ett idébaserat verk som syftar till att visualisera att avkastning av kapital är mer lönsamt än att jobba. En person skulle anställas på livstid för att varje dag stämpla in och ut på en stämpelklocka på station Korsvägen. Klockan skulle kopplas ihop med stationens lampor och ändra färg när arbetstagaren jobbar. Den budget som avsatts för verket skulle investeras på börsen och avkastningen skulle stå för arbetstagarens lön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer