Kata Dahlström är en av kvinnorna i SKBL. Foto: TT

Nytt lexikon lyfter kvinnors plats i historien

Uppdaterad
Publicerad

För första gången lanseras ett svenskt lexikon där fokus ligger speciellt på kvinnors plats i historien. Och behovet är stort, enligt Maria Sjöberg, professor i historia vid Göteborgs universitet.

– I befintliga uppslagsverk finns väldigt få kvinnor, vilket ger en mycket skev historisk könsrepresentation, säger hon till Kulturnyheterna.

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon, SKBL, har tagits fram av 370 specialister från en mångd olika områden. Och enligt Maria Sjöberg, professor i historia vid Göteborgs universitet och en av initiativtagarna till projektet, har kritik tidigare riktats mot just bristen på kvinnlig representation i historieskrivningen.

–  I befintliga uppslagsverk finns väldigt få kvinnor, vilket ger en väldigt skev historisk könsrepresentation. Och det beror bland annat på att kvinnor under lång tid hade juridiska och ekonomiska villkor som begränsade deras utrymme i samhällslivet, säger hon till Kulturnyheterrna.

”Har tänkt bredare”

För att ge plats åt fler kvinnor i historieskrivningen har man nu vidgat urvalskriterierna – bland annat då traditionella kvinnoområden som omsorg och undervisning tidigare varit undervärderade, enligt Maria Sjöberg.

– Vi har tänkt bredare. För att få en plats ska man ha gjort något för samhället, varit pionjär inom ett yrkesområde, eller på något sätt ha initierat ett företag eller en organisation, säger hon.

Ett exempel på en historiskt betydelsefull kvinna som tidigare inte funnits med i något uppslagsverk är Ingierd Gunnarsdotter, som levde på 1600-talet, berättar Maria Sjöberg. 

– Hennes bedrift är att hon memorerade ett stort antal ballader och visor från äldre tid. Och det är på grund av henne som många av de vi idag kallar för medeltida ballader är kända.

Från och med 8 mars, som även är den internationella kvinnodagen, kommer SKBL att finnas tillgängligt på webben, och i framtiden kommer samlingen även att översättas till engelska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.