Foto: Skärmdump: Youtube/CNN

Iran öppnar första museet tillägnat kvinnlig konstnär

Publicerad

Under fredagen den 15 december öppnade nya Monir Museum i Teheran. Ett museum som uppmärksammar en av landets främsta konstnärer i modern tid: Monir Shahroudy Farmanfarmaian.

Monir Museum är också det första museet som har tillägnats en kvinnlig konstnär i Iran, som på senare år börjat omfamna konstnärer som man tidigare avstått från att uppmärksamma, skriver The Guardian.

Sammanlagt kommer 51 verk undertecknade Monir Shahroudy Farmanfarmaian visas upp på museet. Däribland hennes signaturmässiga spegelmosaiker, abstrakta tryck och glasmålerier inspirerade av geometriska mönster i iransk arkitektur.

Flerårig exil i USA

En stor del av Farmanfarmaians arbete blev konfiskerat och förstört under den islamiska revolutionen år 1979 och hon spenderade flera år i exil i USA.

Monir Shahroudy Farmanfarmaian bodde under flera år i New York och när hon fick sin första anställning som formgivare blev Andy Warhol hennes kollega, de blev senare även vänner.

Hon var också den första konstnären från Iran med en soloutsällning på Guggenheim Museum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.