I videon kan du se och höra mer om serien.

Nytt radiodrama om Anna Lindh: ”Det handlar om mäns våld mot kvinnor”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen släpps ett nytt radiodrama från Sveriges Radio om mordet på Sveriges utrikesminister Anna Lindh 2003. Dramat är regisserat av Helena Bergström efter en idé av Katarina Wennstam.  Med dramat vill de fokusera på en ny aspekt av dådet: mäns våld mot kvinnor.

Redan i början av produktionen var Katarina Wennstam och Helena Bergström överens om att de inte ville göra en deckarhistoria av mordet på Anna Lindh.

– Vi vill inte exploatera ett mord, utan berätta om en fullständigt avgörande händelse i svensk nutidshistoria, säger Katarina Wennstam.

Duon beskriver spänningen i serien som lågintensiv då alla redan vet vem gärningsmannen är. I stället ville de utforska mördarens motiv. Enligt Katarina Wennstam är mordet på Anna Lindh en berättelse om mäns våld mot kvinnor.

Helena Bergström säger sig vilja belysa Anna Lindhs politiska gärning, och utforska vem hon var och vad Sverige gick miste om när hon dog.

– Vilken politisk åsikt man än hade så fanns det en respekt för henne, säger hon.

Under sin tid som utrikesminister godkände Anna Lindh ett avvisningsbeslut för två egyptier som sedan blev torterade. Det avslöjades efter hennes död. Men den typen av kritik finns inte med i Sveriges Radios dramatisering.

– Det är inte det vår historia handlar om, säger Helena Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.