Nytt tv-bolag börjar sända på Youtube

Publicerad

Svenska tv-kanaler får konkurrens av ett nytt bolag, som ska sända alla sina program på Youtube.

I september får svenska tv-kanaler en ny konkurrent. Bolaget United Screens saknar en egen kanal, men ska satsa på att göra tv-program som de sänder ut genom videosajten Youtube – med reklamavbrott.

– Det kommer vara egenproducerade program, inom allt från matlagning och humor till mode, berättar Stina Honkamaa – tillträdande vd på United Screens och avgående vd på svenska Google.

Gratis för tittaren

Det nya mediebolaget har grundats av en grupp mediedirektörer, med Bonniers som partner. Programmen, som kommer att sändas på nätet, blir gratis för tittaren. De finansieras med reklamintäkter. Idén bygger alltså på att även webbpubliken accepterar avbrott för reklam.

– Vi kommer skapa väldigt mycket innehåll tillsammans med annonsörer, varumärkesägare och företag, säger Stina Honkamaa.

En naturlig utveckling?

Enligt den tillträdande vd:n är program som distribueras på Youtube en naturlig utveckling av tv-mediet.

– Med tanke på att vi i Sverige har den tredje högsta smartphone-penetrationen i världen, kommer internetanvändandet att öka ännu mer, säger Honkamaa.

Reportrar: Anna Frey & Maarit Turtiainen
Klippning: Joakim Hallgrim Rückert

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer