Foto: Evan Agostini/TT

Kanye West tillbaka på Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Efter Wests antisemitiska uttalanden har både modemärket Balenciaga och Adidas klippt banden med artisten Kanye West, eller Ye, som han har döpt om sig själv till. Han stängdes även nyligen av från Twitter och Instagram efter att ha lagt upp inlägg med antisemitiskt innehåll – men har nu återfått sitt Twitter-konto.

Efter vilda spekulationer kommer nu beskedet att klädmärket Adidas avslutar sitt samarbete med Kanye West. Det rapporterar flera amerikanska medier.

Anledningen är de antisemitiska uttalanden som Kanye West har fällt i en podd och sociala medier den senaste tiden.

”Adidas tolererar varken antisemitism eller andra sorters hatiska uttalanden. Ye's kommentarer och agerande den senaste tiden har varit oacceptabla, hatiska och farliga. De bryter mot företagets värderingar kring mångfald och inkludering”, skriver företaget i ett uttalande enligt ABC.

Samarbetet avbryts omedelbart och beräknas kosta Adidas upp till 250 miljoner dollar, nära 2,8 miljarder kronor.

Kim Kardashian fördömer sin ex-mans uttalanden

Sedan tidigare har en färdig dokumentär om Kanye West lagts på is. Dessutom har såväl hans personliga agentur som det franska modehuset Balenciaga och klädbolaget Gap valt att bryta samarbeten. Kanye West stängdes även av från Twitter och Instagram efter sina antisemitiska uttalanden.

På fredagen återfick dock stjärnan kontrollen över sitt Twitter-konto – mindre än en dag efter att Teslagrundaren Elon Musks köp av plattformen.

Ex-frun Kim Kardashian och andra medlemmar i familjen har också gått ut och öppet uttalat sig mot antisemitism och sagt att man stöttar den judiska gemenskapen.

– Hatiska uttalanden är aldrig ok. Jag vill att det hemska våldet och den hatfyllda retoriken mot den judiska gemenskapen ska sluta omedelbart, har Kim Kardashian sagt på Instagram.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.