Namnen på de omkomna ska graveras in i berget på ena sidan av minnesmonumentet ”Memory wound”. Besökarna kommer inte att kunna röra vid namnen – vilket ytterligare påminner om känslan av förlust. Foto: Jonas Dahlberg Studio

Obyggt Utöya-momunent får kulturpris

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Dahlbergs verk ”Memory Wound”, som ska hedra de som föll offer för terroristen Anders Behring Breivik, får ta emot DN:s kulturpris. Detta trots att det ännu inte är byggt.

”Memory Wound” består bland annat av ett 40 meter långt och 3,5 meter brett snitt genom en udde i närheten av Utöya. De framtida grannarna till monumentet har överklagat byggbeslutet eftersom de menar att det kommer att påminna dem om Anders Behring Breiviks terrorhandlingar.

”I förslaget till detta 'minnessår' går man genom naturen och in i seendets inre rum, för att minnas, möta och bearbeta allas vår sorg och smärta”, skriver juryn i sin motivering.

Prisades med statyett

Under måndagskvällen fick Jonas Dahlberg ta emot 50.000 kr och en staty av Eva Lange för ”Memory Wound”.

Bland övriga nominerade fanns Negra Efendic för reportageboken ”Jag var precis som du”, Johannes Nyholm för filmen ”Jätten” och Iiris Viljanen för skivan ”Mercedes”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.