Ola Sigvardsson. Foto: Anders Wiklund/TT

Ola Sigvardsson blir ny Medieombudsman

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att Ola Sigvardsson vid årsskiftet intar posten som Sveriges första medieombudsman.

– Det känns spännande, och jag ser verkligen fram emot ett intressant uppdrag, säger Ola Sigvardsson till Kulturnyheterna.

I dag kan alla medier med en ansvarig utgivare ansluta sig till det pressetiska system som bland annat ska skydda mot kränkande publiceringar. Om tryckta medier kränker en enskild persons privatliv kan PO/PON klandra dem. Public service-bolagen granskas av Granskningsnämnden.

Allmänhetens Pressombudsman (PO) och Pressens opionsnämnd (PON) byter vid årsskiftet namn till Allmänhetens medieombudsman (MO) och Mediernas etiknämnd (MEN) och alla typer av medier som är anslutna till det pressetiska systemet får en gemensam medieombudsman, något som Kulturnyheterna tidigare rapporterat.

Nu står det klart att Ola Sigvardsson, som i dag är Allmänhetens pressombudsman, intar posten som Sveriges första medieombudsman.

– Det känns spännande, och jag ser verkligen fram emot ett intressant uppdrag, säger Ola Sigvardsson till Kulturnyheterna.

Ett frivilligt system

En förändring som Ola Sigvardsson välkomnar.

– Jag har varit positiv till den här förändringen under flera år och är glad att den äntligen har gått i mål. Nu kommer det bli enklare för de som känner sig illa behandlade, inte bara i pressen, eftersom de vet att de ska vända sig till ett och samma institut, säger Ola Sigvardsson till Kulturnyheterna.

Flera av Sveriges största podcasts står utanför det pressetiska systemet, hur ser du på det?

– Det här systemet är ju frivilligt, vi granskar bara de som vill bli granskade. Man kan se det som som en kvalitetsmärkning, att man som medium låter sig granskas och kritiseras. Det är ett sätt att visa att man är mån om att hålla sig inom anständighetens ramar i sina publiceringar, säger Ola Sigvardsson och fortsätter:

– En fråga som blivit aktuell är om man behöver andra måttstockar än de vi använder för till exempel webbtidningar, för att kunna bedöma podcasts. Enligt mig behövs inte det. Vi prövar kränkningar mot enskild person och en sådan kränkning är lika illa i en podcast som i en tidning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.