Oleg Sentsov 2015, samma år som han fängslades. Foto: AP/TT

Oleg Sentsovs hälsa försämrad efter 75 dagars hungerstrejk

Publicerad

Den ukrainska regissören Oleg Sentsov, som sitter fängslad i Ryssland, har hungerstrejkat sedan mitten av maj. Nu säger hans advokat till nyhetsbyrån AP att risken för att Sentsovs hälsa ska ta stryk blir allt större.

Oleg Sentsov var högljudd motståndare till Rysslands annektering av halvön Krim 2014. Året därpå dömdes han av en rysk domstol till 20 års fängelse, anklagad för att ha planerat ett terrorbrott.

Sentsovs advokat Dimitrij Dinze säger till AP att Sentsov nu är blek och ligger ner hela tiden för att han svårt att röra på sig. För AP uttrycker Dinze oro för Sentsovs hälsa.

Europadomstolen för mänskliga rättigheter har i veckan uppmanat Sentsov att avsluta hungerstrejen. Regissören har tidigare vägrat att ansöka om en benådan från Rysslands president Vladimir Putin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.