Foto: Janerik Henriksson/TT

Olsson dementerar: Svenungsson avgick inte efter att ha läckt information

Uppdaterad
Publicerad

Efter tidigare uppgifter om att Jayne Svenungsson ska ha lämnat Svenska Akademien efter ett felskickat mejl dementerar nu ständige sekreteraren Anders Olsson att det skulle vara orsaken till avhoppet.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter ska ständige sekreteraren Anders Olsson fått ett mejl från Jayne Svenungsson som egentligen skulle ha skickats till någon annan. Det ska flera anonyma källor ha uppgett för DN. I mejlet ska det enligt DN:s källor ha framgått att Svenungsson har brutit mot Akademiens sekretessregler.

Men nu dementerar Anders Olsson uppgifterna. ”Jag har redan dementerat uppgiften att ett felskickat mejl skulle, såvitt jag vet, ha varit anledningen till Jayne Svenungssons beslut att lämna Akademien.” skriver han i ett sms till Kulturnyheterna.

Det var i förra veckan som Jayne Svenungsson berättade att hon begärt utträde ur Svenska Akademien efter mindre än ett år som ledamot. Då uppgav hon att det berodde på ”en rad skäl”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet