Lotta Schüllerqvist, RUG, och Jonas Nordling, SJF, representerar svenska journalistkåren med sitt jubel över dagens benådning. Foto: Mia Gröndahl/Tomas Ohlsson (pressbilder)

”Önskar etiopier fick samma chans”

Uppdaterad
Publicerad

Journalistkårens ordföranden är lyckliga över Martin Schibbyes och Johan Perssons benådning. Men de är inte nöjda än.

Lotta Schüllerqvist är svensk ordförande för den internationella organisationen Reportrar utan gränser, som verkar för press- och yttrandefrihet. När Kulturnyheterna når henne på måndagskvällen, har hon precis klivit ut från ett långt möte.

Schüllerqvist ropar till när hon får veta att svenskarnas benådning har bekräftats på presskonferensen och i pressmeddelande från etiopiska UD:

Svenska journalister fängslades i Etiopien

– Är det sant?! Jag är oerhört glatt överraskad! Det etiopiska nyåret har varit den enda hållpunkten för ett hopp, men man har ändå inte vågat hoppas på det här. Det är fantastiskt.

”Många dömda till livstid”

Schüllerqvist är dock noga med att poängtera att svenskarnas stundande hemresa inte betyder att man kan vända bort blicken från Etiopien.

– Även om detta är fantastiskt, finns det ytterligare saker att önska. Jag önskar att även de etiopiska journalister som har dömts under tiden som Martin Schibbye och Johan Persson har suttit fängslade, kunde få samma chans. Många av dem har dömts till livstid.

”Total glädje”

Ordföranden för fackföreningen Svenska journalistförbundet, Jonas Nordling, är överlycklig:

– Jag känner total glädje, framförallt inför det faktum att de kommer hem till sina familjer nu.

Schibbye och Persson har suttit i fängelse länge. Vilken effekt tror du att det får?

– Man kan spekulera i om den etiopiska regimen tycker att de har statuerat ett exempel genom att låta svenskarna sitta så länge. Men jag hoppas att effekten blir den motsatta – för huvudproblematiken kvarstår fortfarande, och det finns ett område som omvärlden behöver insyn i.

Tror du att benådningen ger journalister mod att fortsätta göra lagöverträdelser för att komma åt det de behöver rapportera om?

– Nej, det tror jag inte. Det är väl tillräckligt avskräckande att sitta i etiopiskt fängelse i 14 månader.

Gläds för pressfriheten

Tidningsutgivarnas vd Per Hultengård ser den svenska duons frigivning som en stor principiell seger:

– Vi gläds idag naturligtvis med deras familjer och anhöriga, men gläds också för pressfriheten, säger han till TT.

Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter är inne på samma spår:

– De jobbade på ett sätt som är självklart för oss som jobbar i ett land med pressfrihet. Det här visar hur viktigt det är att vi i Sverige aldrig slutar debatterar och informera om hur viktigt det är med pressfrihet.

Ohly välkomnar hem

Andra kända svenskar uttryckte också sin glädje över beskedet, bland annat på Twitter.

”De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i etiopiskt fängelse ska friges! Vilken FANTASTISK nyhet! HURRA!” skrev Jonas Gardell i sin mikroblogg, och Lars Ohly var också glad: ”Välkomna hem Johan och Martin!”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

Mer i ämnet