Operan Salieri vs Mozart – ”en rolig bagatell för oss alla”

Uppdaterad
Publicerad

Den 14 februari hade operan Salieri vs Mozart urpremiär på Folkoperan i Stockholm. Kulturnyheternas Camilla Lundberg recenserar den snart 200 år gamla storyn som nu vandrar vidare i en ny tolkning.

Det är inte Amadeusfilmen som fått nytt liv som opera, snarare tvärtom. Det här är det som Peter Shaffers pjäs och Milos Formans film bygger på. Dels utdrag ur Antonio Salieris egna operor, dels en liten rysk opera från förra sekelskiftet.

Den, i sin tur, bygger på en kort dialogpjäs av Pusjkin, skriven bara fem år efter Salieris död, och går ut på att han av avundsjuka mördar den mer geniala Mozart.

Det finns inte någon som helst sanning i det, men det har alltså varit en bra story i snart 200 år, och på Folkoperan får den vandra vidare. Det är en bra roll som Loa Falkman får bita i – med en hel del talade inslag vilket passar honom.

Avsnitten som bygger på Salieris egna operor – för övrigt inte alls med så dålig musik – har blivit till något snubblande nära buskis och studentspex. Som ju Loa Falkman med sin tajming och replik ändå kan göra till kvick komedi. Inte minst tillsammans med sin hovsångarkollega Hillevi Martinpelto, som här tar ut svängarna som en bästa Miss Piggy.

Ta del av hela recensionen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer