Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Norge har kulturen, precis som i många andra land, tagit stryk av coronapandemin. Foto: TT / Privat

Norska oppositionen vill satsa ytterligare miljarder på kulturen

Uppdaterad
Publicerad

Det norska oppositionspartiet Arbeiderpartiet vill miljardsatsa på kulturen och lovar att lägga cirka en procent av statsbudgeten på kulturell verksamhet om de vinner valet. Detta motsvarar en ökning på cirka 2,3 miljarder svenska kronor per år.

– På grund av coronapandemin har man ställt högre krav på kulturens anläggningar. Bland annat för bättre ventilation och större möjlighet att hålla avstånd. Därav är behovet av en höjning stort, säger NRK:s redaktör Joakim Reigstad.

Idag går vårt grannland Norge till val och för bara några dagar sedan kom oppositionspartiet, Arbeiderpartiet, med ett nytt vallöfte; att man vill miljardsatsa på kulturen.

”Vi behöver ett mer inkluderande kulturliv, som säkrar att alla har möjlighet till att uppleva konst och kultur av hög kvalitet. Det är essentiellt att vi kan sänka trösklarna för deltagande så att flera, särskilt alla barn och unga för möjlighet att delta i kulturaktiviteter”, skrev Solveig Vitanza från Arbeiderpartiet i en debattartikel.

Som mål vill man att en procent av landets stadsbudget ska gå till kulturen, vilket man räknar är en ökning med 2,3 miljarder svenska kronor. Men enligt Joakim Reigstad, redaktör för NRK, är det inte en så stor ökning som man kan tro.

– Det är inte så jättemycket egentligen. Kulturen får ju årligen redan 23,6 miljarder norska kronor. Det är ju en ökning, men man ska också komma ihåg att kulturen i Norge redan fick en ökning i samband med coronapandemin för att kompensera för de stora tappen som förekommit i skuggan av pandemin, säger Joakim Reigstad.

Stort behov av stöd

I Norge har man fortfarande flera omfattande restriktioner i bruk, som väntas stanna kvar under en tid framöver. Enligt Joakim Reigstad har regeringen redan skjutit till med pengar för att kompensera för de förluster som kultursektorn fått genomgå men att man fortsatt är i ett stort behov av stöd.

– Man måste komma ihåg att precis som i resten av världen tog kulturlivet väldigt mycket stryk efter coronapandemin. I Norge har vi fortfarande begränsningar och vi har nog ett stort behov av att ekonomiskt lyfta kultursektorn i höjd med andra områden som mer kunnat komma igång efter pandemin. Det är det som oppositionspartierna lägger upp till här, säger Joakim Reigstad.

Förutom att kompensera för de ekonomiska bortfall till följd av pandemin, hoppas även oppositionspartierna att det ökade stödet ska kunna förbättra kulturutbudet ute på landsbygden.

Hör Joakim Reigstad prata om det nya förslaget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer