I klippet: Filmvetaren och journalisten Christina Jeurling Birro om vilka skådespelare som kan komma att nomineras i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll. Foto: SVT

Oscarsgalan 2020: Idag presenteras nomineringarna

Publicerad

Under måndagen tillkännages vilka filmer som nomineras till världens mest kända filmpris. Bland de som tippas ta hem säkra nomineringar märks filmer som Parasit, Joker, Marriage Story och Once upon a time in Hollywood.

För svensk del ser det ut att bli få prischanser på årets gala. För Sveriges Oscarsbidrag, Levan Akins hyllade And then we danced, tog sig inte in på den så kallade korta listan över bidrag som kan komma att nomineras.

Filmvetaren och journalisten Christina Jeurling Birro tippar det hyllade sydkoreanska dramat Parasit, av regissören Bong Joon-Ho, till att bli årets överaskning.

– Den tror jag kommer få många fler nomineringar än vad man tror, säger hon.

”Ett helt sjukt år”

I prestigekategorin bästa film, dit hela tio filmer sammanlagt kan nomineras, tror Christina Jeurling Birro att filmer som The Irishman, Once upon a time in Hollywood, 1917 och Jojo Rabbit har stora chanser till att hamna på nomineringslistan. Och i kategorin bästa manliga huvudroll antas Joaquin Phoenix för sin insats i Joker och Adam Driver i Marriage story vara säkra nomineringar.

– Det här är ett helt sjukt år för jag skulle kunna säga tolv manliga prestationer som skulle kunna gå in i de här fem platserna. Men de här två får definitivt det. Sen tror jag att årets wild card är Taron Egerton som spelar Elton John i Rocketman, säger Christina Jeurling Birro.

Johansson, Theron och Zellweger

I kategorin bästa kvinnliga huvudroll tippas Scarlett Johansson för rollen i dramakomedi Marriage Story och Renée Zellweger i Judy Garland-biografin Judy. Även Charlize Theron ser ut att sitta nomineringssäkert för sin insats i Bombshell, menar Christina Jeurling Birro.

– Det här är ”the transformation-category”. Oscars älskar när en skådis helt försvinner in i en roll och antingen blir någon annan, förlorar mycket i vikt eller går upp i vikt. Här har du då Renée Zellweger, men också Charlize Theron som helt försvinner i rollen som nyhetsankaret Megyn Kelly i Bombshell, säger hon.

Oscarsgalan äger rum den 9 februari. Idag, den 13 januari, klockan 14:20 svensk tid tillkännages nomineringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.