Oscarsguiden: Här är de nominerade för bästa film

Publicerad

Två musikaliska draman, en mexikansk 70-talsskildring, en afrofuturistisk superhjälte, en Ku klux klan-infiltrering, ett genusuppdaterat kostymdrama, en verklighetsbaserad vänskapsdramakomedi och ett bitigt porträtt av en tidigare vicepresident. Det är filmerna som har chans på att ta hem priset för bästa film på Oscarsgalan.

Roma

Den mexikanska regissören Alfonso Cuarón har såväl en Harry Potter-film och en Oscarsbelönad sci-fi på sitt cv. Det hyllade svartvita dramat Roma som både gick upp på bio och på Netflix i fjol har nästan unisont hyllats och ses som en av årets mest omtalade filmer – inte minst är den också starkt favorittippad inför galan med hela tio nomineringar.

Oscarsgalan 2019

I filmen skildrar Alfonso Cuarón med personligt perspektiv en uppväxt i ett 1970-talets Mexiko city. Barn, hundar, utmattade mammor och frånvarande pappor bygger historien om medelklassfamiljen i stadsdelen Roma.

Roma markerar också första gången streamingtjänsten Netflix får en egen film nominerad i kategorin bästa film. Och skulle Roma ta hem priset är det också första gången en icke-engelskspråkig film gör det.

I rollerna: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Nancy Garcia Garcia.

Ur Alfonso Cuaróns Roma Foto: Carlos Somonte/AP/TT

Black Panther

En av fjolårets främsta filmsnackisar var regissören Ryan Cooglers Black Panther. Den afrofuturistiska actionfilmen skildrar superhjälten Black Panther: T'Challa – härskaren av den fiktiva afrikanska nationen Wakanda – ett land som aldrig blivit kolonialiserat och som besitter Marvel-universets mest teknologiskt framstående samhälle. Inte minst på grund av landets tillgång på metallen vibranium.

”En av de mest originella filmerna i det ofta strömlinjeformade Marvel-universumet”, skrev Kulturnyheternas filmkritiker Kristoffer Viita i sin recension inför filmens premiär i fjol.

I rollerna: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o och Letitia Wright.

Ur Ryan Cooglers Black Panther. Foto: Matt Kennedy/AP/TT

The favourite

Triangeldramat i 1700-talskostym, The Favourite, är regisserad av Dogtooth- och The Lobster-regissören Yorgos Lanthimos. Tillsammans med Alfonso Cuaróns Roma är The Favourite tippad att med stor sannolikhet plocka hem flertalet priser på galan. De båda filmerna är nominerade till 10 priser vardera.

Det skruvade dramat skildrar den krävande drottningen Anne, flankerad av dubbla hovdamer som gör sitt bästa för att försöka komma in i  den innersta kretsen.

”En osedvanligt rolig film, som dessutom är smart, snygg som attan och extremt välspelad”, skrev Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin i sin recension.

I rollerna: Emma Stone, Rachel Weisz, Olivia Colman. 

Yorgos Lanthimos The Favourite Foto: Yorgos Lanthimos/AP/TT

Blackkklansman

Regissören Spike Lees dramakomedi handlar om den nybakade polisen Ron Stallworth som i Colorado springs blir den första afroamerikanska polisen vid sin station. Det är 70-tal, rasismen och polisvåldet är ständigt närvarande och Stallworth börjar tillsammans med sin vita, och judiske, kollega i inflitrera en lokal Ku Klux Klan-grupp.

Historien bygger på verkliga händelser, och filmens tema kom inte minst att accentueras av händelserna i Charlottesville 2017, som skedde strax efter att filmproduktionen var klar.

I rollerna: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier.

Ur Spike Lees BlacKkKlansman Foto: David Lee/AP/TT

Green Book

En dörrvakt från arbetarklassen stiftar bekantskap med den berömda afroamerikanska jazzpianisten Don Sherley genom att bli hans privatchaufför. Året är 1962 och rasismen i det amerikanska samhället lika öppen som den är rå.

De båda männen finner, sina olika bakgrunder till trots, varandra och vänskapen dem emellan växer fram. Filmen, som regisserats av Peter Farrelly, är verklighetsbaserad och bygger på Don Shirleys anhörigas vittnesmål.

I rollerna: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini.

Viggo Mortensen och Mahershala Ali i Green book. Foto: Universal Pictures/AP/TT

A star is born

Lady Gaga gör sin storfilmsdebut med huvudrollen som en kändisskapsaspirerande ung kvinna som kommer till Hollywood och möter en alkoholiserad, äldre manlig musiker, vars glansdagar är över.

A star is born är gjord av regidebuterande Bradley Cooper – som även spelar den manliga huvudrollen i filmen. Det är en nyinspelning av en film med samma namn från 1937 där Janet Gaynor och Fredric March spelade huvurollerna – redan 1954 kom ytterligare en version med Judy Garland och James Mason. Sen finns faktiskt ännu en version från 1976 med Kris Kristofferson och Barbra Streisand.

I rollerna: Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliot.

Bradley Cooper och Lady Gaga i A star is born. Foto: Warner Bros. Pictures/AP/TT

Vice

Regissören Adam McKay har gjort den biografiska dramakomedin om USA:s föredetta vicepresident Dick Cheney. En film om den amerikanska storpolitikens mäktigaste man vars beslut kommit att påverka så väl USA som resterande värld än idag.

För rollen som denne maktfullkomlige despot i skuggan av George w Bush står Christian Bale med gammelsmink och kroppsvaddering. 

I rollerna: Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell.

Christian Bale och Amy Adams i Vice Foto: Matt Kennedy/Annapurna Pictures/AP/TT

Bohemian Rhapsody 

Musikdramat Bohemian Rhapsody, i regi av Bryan Singer, handlar om det brittiska rockbandet Queen och dess sångare Freddie Mercury. Filmen skildrar bandets utveckling fram till det berömda Live Aid-framträdandet på Wembley 1985.

Filmen prisades till bästa dramafilm vid Golden globe-galan i slutet av januari.

Men även om filmen fått priser och mötts av lovord från kritikerkåren kantades produktionen en hel del trassel. Regissörer och huvudrollsinnehavare byttes ut under filmproduktionens gång, och så sent i slutet av februari kom ännu en kontrovers: regissören Brian Singer anklagas för att ha begått övergrepp på minderåriga.

Singer har tillbakavisat anklagelserna. Men vid den brittiska filmgalan Bafta tidigare i år drogs filmens nominering in med anledning av de anklagelser som riktats mot honom. Bohemian Rhapsody var även nominerad till den amerikanska Glaad-galan. En nominering som drogs tillbaka i slutet av januari av samma skäl.

I rollerna: Rami Malek, Lucy Boynton, Mike Meyers.

Rami Malek och Joe Mazzello i Bohemian Rhapsody. Foto: Alex Bailey/Twentieth Century Fox/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2019

Mer i ämnet