En polisavspärrning utanför museet där tjuvarna slog till. Foto: Sebastian Kahnert/AP/TT

Fortfarande inga spår efter tyska juveltjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Två mörka gestalter stormar in i beväpnade med yxor. På måndagskvällen släppte polisen övervakningsfilmen från juvelkuppen mot Grünes Gewölbe i Dresden.

På filmen ser man hur den ene gärningsmannen slår med yxan mot en av glasvitrinerna. Trots att den första patrullen var på plats fem minuter efter det att larmet gått lyckades tjuvarna undkomma.

Det är fortfarande oklart hur mycket tjuvarna fick med sig. Drygt 100 föremål fanns i skåpet, men tjuvarna fick inte med sig allt. Museets ledning kommer inte att få tillträde till brottsplatsen förrän en omfattande teknisk undersökning genomförts och har inte kunnat gå igenom exakt vad som saknas.

Museichefen Dirk Syndram säger till MDR Sachsen att tre av de tio föremål som man vet har stulits var de mest värdefulla i hela rummet.

Europas främsta samlingar av skattkammarobjekt

Det var tidigt på måndagsmorgonen som tjuvarna tog sig in på museet och stal diamant- och briljantsmycken från 1700-talet. Tjuvarna ska enligt uppgift från polisen tagit sig in genom ett gallerförsett fönster och gått raka vägen till rummet med juvelerna. De stulna föremålen anses ovärderliga då de är helt unika och därför omöjliga att sälja vidare.

Grünes Gewölbe är ett av Europas äldsta museer sedan kurfursten August den starke öppnade det för allmänheten 1723. Museet anses ha en av Europas främsta samlingar av skattkammarobjekt, de flesta tillverkade under en period från 1500-talets mitt till 1735.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer