Jenny Berntson Djurvall kommer att befinna sig i en lövskog i Småland under P1-sändningen Fågelsångsnatten. Foto: Helena Söderlundh/Sveriges Radio

P1 direktsänder åtta timmar fågelsång

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Radios Naturmorgon kommer att sända ett åtta timmar långt specialprogram med fågelsång från Sverige och världen. 20 länder kommer att direktsända fågelsången.

Fågelsångsnatten äger rum den 3 maj och tar sin början i Australien när solen gått upp där och avslutas när klockan närmar sig 08 på morgonen i Sverige.

20 länder kommer att direktsända fågelsången och i Sverige blir det nedslag på fyra olika ställen: en småländsk lövskog, en myr i en barrskog i Dalarna, Landgrens holme i Skanör och en ännu okänd plats. Sändningen ingår i Dawn chorus, ett internationellt radiosamarbete där man följer solens uppgång runt jorden.

Programledarna Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall finns på plats i Småland tillsammans med fågelexperten och ekologiprofessorn Susann Åkesson.

”Det här kan bli en stor upplevelse både för den som vill lära sig känna igen en och annan ny röst i fågelkören, och för den som bara vill njuta av det kanske bästa ljud som finns: fågelsång,” säger Mats Ottosson i ett pressmeddelande.

Sändningen pågår 00:03–08:00 i P1 och på Sveriges Radio Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.