Det finns ingen policy för användningen av ordet hen på SVT. Foto: Scanpix

På SVT finns ingen hen

Uppdaterad
Publicerad

Förbudet mot ordet hen i Dagens Nyheter startade en het debatt i sociala medier. Men på SVT:s nyheter verkar ordet inte ha hittat in på dagordningen ännu.

Det finns ingen fastslagen policy för användningen av hen i SVT:s sändningar. Enligt Eva Landahl, ansvarig utgivare på Aktuellt, har frågan helt enkelt aldrig kommit upp på hennes redaktion.

-Vi har aldrig diskuterat det. Jag skulle själv aldrig komma på tanken att använda ”hen” i en sändning, säger hon.

Debatten kring hen

Varför inte det?

-Jag kan nästan inte ens svara på varför, det är en icke-fråga för mig. Det har aldrig kommit upp.

Anledningen till DN:s förbud var bland annat att användningen av ”hen” kan ta fokus från innehållet i artikeln, enligt DN:s redaktionschef Åsa Tillberg. Det är något som Eva Landahl tror att det kan ligga något i.

-Det skulle kunna göra att tittaren förlorar fokus på vad som sägs i ett inslag. Folk hör ofta av sig om till exempel en reporter talar otydligt, så det är ganska känsligt.

Dementerar förbudet

Efter de starka reaktionerna på förbudet har Åsa Tillberg dementerat att ordet är förbjudet.

-Alla redaktioner har skrivregler. Det är inte ett förbud, men vi måste förhålla oss till vissa saker när vi skriver, säger hon till Resumé.

Kulturnyheterna har sökt TV4 för att ta reda på hur inställningen till hen ser ut där, men har ännu inte fått svar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten kring hen

Mer i ämnet