Under dagen blockeras sociala medier i Pakistan, som skakats av antifranska protester efter president Emmanuel Macron visat sitt stöd för satirtidningen Charlie Hebdo. Foto: TT

Pakistan blockerar sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Pakistans regering har beordrat att sociala medieplattformar ska stängas ner under flera timmar på fredagen. Ingen förklaring ges, men landet har de senaste dagarna skakats av nya antifranska protester.

Inrikesdepartementet i Pakistan har beordrat att Twitter, Facebook, Whatsapp, Youtube och Telegram ska blockeras helt till klockan 15, lokal tid.

Läget är så spänt att Frankrikes ambassad har uppmanat sina medborgare att tillfälligt lämna Pakistan. Protesterna har bubblat i månader sedan president Emmanuel Macrons regering uttryckt sitt stöd för satirtidningen Charlie Hebdos återpublicering av Muhammedkarikatyrer.

Det hårdföra islamistpartiet Tehreek-e-Labbaik (TLP) har varit drivande i protesterna och det är inte ovanligt att sociala medier används för att mobilisera anhängare.

Macrons tal

De antifranska protesterna i Pakistan har trappats upp sedan oktober förra året, då Emmanuel Macron höll ett tal på den mördade läraren Samuel Patys begravning. Samuel Paty mördades efter att ha visat en Muhammedkarikatyr från Charlie Hebdo under en lektion om yttrandefrihet.

– Vi kommer att försvara den frihet som du lärde ut så bra och vi kommer att bära sekularismen högt. Vi kommer inte att avstå från karikatyrer och teckningar, sa den franske presidenten i sitt tal på begravningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.