Pearl Jam hyllar fans som dog under Roskildespelning

Uppdaterad
Publicerad

Det är i dag tjugo år sedan nio fans dog under en konsert med det amerikanska rockbandet Pearl Jam på Roskildefestivalen. Nu har bandet publicerat en text till minne av de avlidna.

Den 30 juni skadades 26 personer och 9 dog framför den stora scenen på Roskildefestivalen vid Pearl Jams konsert på grund av trängsel.

”Det har gått 20 år sedan den dagen. En vanlig festivalshowdag ... fem timmar kvar till showen. Vänta på sin tur. Jag kommer knappt ihåg det ...Soligt, tror jag. Lou Reed spelade, tror jag. Därefter regn och vind.”

Så inleder bandet sin minnestext.

I texten skriver bandet att ingenting har varit detsamma sedan den dagen och deras förståelse för de avlidna pojkarnas föräldrar har ökat exponentiellt sedan de fått egna barn.

Har hållit kontakten med de dödas familjer

Pearl Jam skriver också att att de har hållit kontakten med några av de avlidnas familjer sedan händelsen och att de har blivit vänner. De avslutar texten med uttrycka sin sorg för familjernas förlust:

”Vi är evigt i skuggan av din smärta och förlust och vi accepterar den skuggan och är evigt tacksamma för att dela det heliga utrymmet. Utrymmet skapas av frånvaron av dessa nio unga män ...”

Pearl Jam har tidigare hedrat de nio som dog i tragedin på Roskildefestivalen med låten Love boat captain på albumet Riot act från 2002.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.