Nordiska Rådets medlemsländers flaggor vajar inför en mötessession. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nordiska kulturpengar kan minska med 16 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Nordiska ministerrådet föreslår att man tar pengar från utbildning och kultur för att satsa på miljö- och hållbarhetsarbete. Det innebär att mer än tjugo procent av kulturbudgeten de kommande fyra åren försvinner.

Varje år delar Nordiska rådet ut runt 170 miljoner danska kronor, ungefär 237 miljoner svenska kronor, till olika kulturprojekt som ska främja det nordiska samarbetet. Men nästa år är det tänkt att ungefär 16,7 miljoner svenska kronor ska flyttas till miljöområdet istället.

Nordiska rådets priser, som delas ut idag tisdag, får minskade anslag på drygt 833 000 svenska kronor. Det är en minskning på 15 procent. Sammanlagt är planen att kulturbudgeten förlorar över tjugo procent de kommande fyra åren.

Beslutet om att minska kultur- och utbildningsbudgeten togs redan i början av året av de nordiska samarbetsministrarna. Det är en del i det nordiska samarbetet som har som mål att Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region.

Kultur och miljö mot varandra

Benny Marcel är direktör för Nordisk kulturfond, som beviljar stöd till olika nordiska kulturprojekt. Kulturfonden blir av med en miljon svenska kronor och Benny Marcel tycker att det är olyckligt att man sätter kultur och miljö emot varandra.

– Det är ett stort misstag. På nationell nivå kämpar ministrarna för att rädda kulturområdet. Hur är det möjligt att man gör tvärtom på nordisk nivå? Jag tror inte att man är medveten om konsekvenserna. Kulturaktörer, kulturskapare och kulturarbetare som vill arbeta nordiskt drabbas av det här, säger han.

”Nordiska kultursamarbetet viktigare än någonsin”

Kjell-Arne Ottosson, som är riksdagsledamot för KD och ordförande i Nordiska rådets utskott för kunskap och kultur, menar att det här kan bli hösten då man stänger dörren för det nordiska kultursamarbetet.

– Det är något som vi i utskottet och i min partigrupp i Nordiska rådet motsätter oss. Det här är ogenomtänkta besparingar som talar emot visionen om att vara den mest integrerade regionen i världen. Nu under pandemin är det viktigare än någonsin att jobba för det nordiska kultursamarbetet, som är en bärande del i det nordiska samarbetet, säger han.

Ändringsförslaget behandlas av hela rådet i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.