Per Bill: Lagd budget ligger

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om att skära ner stödet till kulturtidskrifterna med 75 procent kvarstår, efter dagens sammanträde i kulturutskottet.

– Lagd budget ligger, säger utskottets ordförande Per Bill (M) när Kulturnyheterna intervjuar honom direkt efter sammanträdet.

– Det innebär att vi inte kommer ta tillbaka budgeten. Vi är i en exceptionell situation där vi har en regering med en oppositions budget, och det är inte konstigt om det ibland blir en del diskussioner.

Svarar på kritiken

Betänkandet som kulturutskottet godkände i slutet av förra veckan, och som med största sannolikhet kommer röstas igenom i riksdagen på fredag, fick under måndagen skarp kritik från bland andra förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M), och EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP). 

Vad säger du om all kritik från dina allianskollegor?

– Jag hoppas att de lyssnar på vår debatt på torsdag, då kommer vi så gott vi bara kan förklara våra prioriteringar för barn och ungas läsande, och varför litteraturstödet har hamnat högre på prioriteringslistan, säger Per Bill.

Är det inte viktigt att man har något att läsa när man är vuxen också?

– Jo, det är väldigt viktigt och min förhoppning är att många av kulturtidskrifterna kommer finnas kvar också.

Hänvisar till kommande debatt i riksdagen

Vad har du att säga till de kulturtidskrifter som sagt att det här innebär att de går under?

– Jag tycker absolut att de ska titta på vår debatt på torsdag. Den kommer troligtvis finnas både på webben och i tv. Då kanske de kan få förståelse för att politik handlar mycket om att göra prioriteringar mellan väldigt bra saker.

Per Bill meddelar att det möte som utskottets vice ordförande, Gunilla C Carlsson (S), ville få igenom mellan utskottets ledamöter och företrädare för tidskrifterna, inte kommer bli av.

– Vi har haft de kontakter vi behöver med de myndigheter som har hand om de här stöden så att vi ska kunna fatta kloka beslut.

Gunilla C Carlsson kommenterar

Vad tycker du om beslutet att nedskärningarna kommer ligga kvar i budgeten?

– Jag tycker att det är tragiskt naturligtvis. Nu har vi debatten på torsdag och jag tycker att det är viktigt att Per Bill tydliggör vad man säger i betänkandet, säger Gunilla C Carlsson.

Se intervjun med Per Bill i klippet ovan. Där även kulturminister Alice Bah Kuhnke kommenterar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minskat stöd till kulturtidskrifterna

Mer i ämnet