Kultursverige har öppnat – nu väntar tuffa utmaningar

Uppdaterad
Publicerad

Nu när coronarestriktionerna lättat är förväntningarna stora, samtidigt återstår frågan om allt kommer att kunna återgå till det normala? För många kulturaktörer är svaret nej – istället väntar stora utmaningar. Det uppger flera kulturinstitutioner för SVT.

Medan många välkomnar dagens lättnader, vittnar flera av Sveriges kulturinstitutioner om hur den snabba omställningen påverkar kulturbranschen.

– Det finns en risk att mindre spelningar drunknar i det här stora utbudet och det är väl därför man kan fundera över hur en mindre arrangör klarar sig på en mindre ort, säger Ludvig Werner, ordförande för Musiksverige.

Han fortsätter:

– Jag tror att närheten till politiken nu om hur det går, om hur den här publiken räcker till små, medel och stora arrangemang är extremt avgörande för hur man utformar stöd på rätt sätt. Hur man ser till att artister och musiker kan återta scenen de behöver för att kunna leva på sin profession, säger Ludvig Werner.

Tuffare konkurrens

För kulturföreningen Folkets bio har pandemins begränsningar gjort att många filmpremiärer skjutits upp och när biograferna nu återöppnar med fulla salonger riskerar mindre filmer som är beroende av en biograflansering att förlora sin publik.  

– Nu ska pengarna börja rulla in på biograferna och då kan det bli så att den här bredden som vi hela tiden strävar efter kan bli åsidosatt och förpassas till väldigt små salonger och få visningar, säger Katrina Mathsson, verksamhetsledare på Folkets Bio. 

”Jobbar i dubbelt tempo”

På Helsingborgs stadsteater välkomnar man återöppningen, men ser samtidigt utmaningar i det tempo som krävs för att teatern med kort varsel ska kunna återgå till full kapacitet.  

– Vi gör ju produktionsbeslut på en produktion nästan två år innan premiär. Så det är väldigt mycket som behöver gå snabbt nu som egentligen inte ska gå så snabbt, säger Kajsa Giertz, teaterchef på Helsingborgs Stadsteater.   

Oro bland publiken 

Trots en stor efterfrågan märker flera av landets kulturinstitutioner av en oro bland publiken inför den potentiella smittorisk som kan uppstå vid allmänna sammankomster.

– Vi måste helt enkelt, hela tiden ha en dialog med vår publik och se hur vi vill ha det, hur ska vi göra för att mötas igen, säger Katrina Mathsson.

Enligt Ludvig Werner bör konsumenterna även vara medvetna om att det kommer att finnas mer utbud än vad vi  som konsumenter kan betala för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.