Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aktuell med sina memoarer ”Illuminerade detaljer”.

Författaren Péter Nadás: ”Tog med mig fotografens blick in i skrivandet”

Publicerad

Den ungerske och ständigt Nobelpristippade Péter Nádas är en av vår tids största författare och dramatiker. Nu är han aktuell med sina memoarer “Illuminerade detaljer 1 och 2” där han vänder och vrider på minnesbilder från barndomen och ett Ungern präglat av kommunistiskt och nazistiskt styre.

– Jag fokuserar på detaljerna. De säger mer om omvärlden än svepande analyser.

Péter Nadás började sin litterära bana med att skriva noveller och romandebuterade 1977 med boken Slutet på en familjeroman. En barndomsskildring om en faders förvandling från huvudvittne till anklagad i en politisk rättegång.

Hans internationella genombrott kom 1986 med den skönlitterära Minnesanteckningarnas bok, som via några enskilda livsöden skildrar 1900-talets stora politiska katastrofer. SVT:s Babel samtalade med Nadás om hans nya memoarer.

– Jag fokuserar på detaljerna. De säger mer om omvärlden än svepande analyser. Jag uppfattar omvärlden i bilder och inte begrepp, säger Nadás.

I ”Illuminerade detaljer 1” får till exempel ett par lackskor hjälpa till att göra 1900-talets historia begriplig.

Uppvuxen under förföljelse

Péter Nadás föddes som jude under ett brinnande andra världskrig. Han växte upp under förföljelse och antisemitism. Föräldrarna var judar, kommunister och regimkritiker och levde under ständigt dödshot.

– Spelet mellan det dolda och det man visar upp har alltid intresserat mig.

Det är den unge Péter Nadás vi får följa i hans självbiografiska Illuminerade detaljer. Från att han föds till att han är 16 år och blir föräldralös.

Böckerna följer ingen kronologi utan fungerar mer som blixtbelysta nedslag. Som skräcken för att som judisk pojke inte äga ett par rejäla kängor. Minnesblad ur ett författarliv är undertiteln till Illuminerade detaljer och det hela börjar med tidiga minnen, som att farfar slänger lilla Péter i luften och spelar plockepinn.

Började som fotograf

Det är som fotograf han börjar, innan han blir författare.

– Jag tog med mig fotografens blick in i skrivandet, säger Nadás. Med skärpa och fokus på de allra minsta detaljerna.

Och att rikta ljuset mot just detaljerna är inte bara ett litterärt grepp, utan även ett politiskt. När regimer och politiker börjar hitta på förenklade berättelser om ett land, ett folk, en tradition – då pekar Péter Nadás på de enskilda liven och de unika mänskliga berättelserna.

Se hela reportaget med Péter Nadás i Babel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer