Felix ”Pewdiepie” Kjellberg Foto: Jonas Ekströmer/TT

”Pewdiepie” ber om ursäkt efter nazistskämt

Publicerad

Pewdiepie ber om ursäkt för sina omdebatterade nazistskämt tidigare i år. Händelserna i Charlottesville fått honom att tänka om, berättar den populäre Youtube-profilen i ett videoklipp.

– Jag vill inte att nazister ska kunna dra nytta av mina skämt, säger Felix Kjellberg.

I februari i år riktades skarp kritik mot den 27-årige Youtube-giganten Felix Kjellberg efter att han flera gånger skämtat om nazism och antisemitism på sin Youtube-kanal. Händelsen fick bland annat Disney att bryta banden och Google drog in sitt sponsorsavtal med honom.

Även Youtube själva reagerade skarpt på profilens uttalanden och valde att ställa in den andra säsongen av tv-serien ”Scare Pewdiepie”.

LÄS MER: Disney bryter med Pewdiepie efter grova skämt om judar

Efter våldsamheterna i Charlottesville i den amerikanska delstaten Virginia där en motdemonstrant dödades och flertalet människor skadades i en bilattack i de högerextremistiska demonstrationerna, backar nu ”Pewdiepie” från de tidigare uttalandena .

I en fyra minuter lång video beskriver Felix ”Pewdiepie” Kjellberg att han nu insett betydelsen av det han skämtat om, och att han tidigare inte förstått att nazismen fortfarande existerade som ett samhällsproblem.

– Jag vill inte ha någonting med de här människorna att göra. Jag har inget hat i mitt hjärta. Jag har bara hat mot hatfulla personer”, säger han i klippet, och fortsätter:

– I februari vet jag att jag tänkte: ”Det är bara skämt, det finns ju inte ens riktiga nazister där ute”, men så ser jag det här och bara: ”Okej. Jag förstår”. Jag vill inte att nazister ska kunna dra nytta av mina skämt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.