Igor Levit framför Beethovens 32 sonater på Konserthuset i Stockholm. Foto: SVT

Pianisten Igor Levit uppträder med livvakter: ”Jag är orolig för mitt hemland”

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 250 år sedan Ludwig van Beethoven föddes, vilket firas runt om i världen. Och Sverige är inget undantag – på konserthuset i Stockholm spelar den politiske pianisten Igor Levit sig igenom Beethovens alla 32 sonater under åtta konserter under året.
– Det är orädd musik, och det kräver en orädd människa för att spela den, säger Igor Levit.

Beethovens sonater räknas till några av pianolitteraturens allra viktigaste milstolpar. Men de utgör också en klassisk utmaning för pianister: Att spela samtliga 32. En av dem som tagit sig an uppdraget är den 32-årige tyske pianisten Igor Levit, som under året framför musikstyckena inför svensk publik.

– Det bästa med musik är att det inte är materiellt. Det är väldigt befriande att det är en konstform som inte rymmer ägande, eller girighet, eller annat materialistiskt. Det är enbart ljudande luft.

Igor Levit ser sig själv lika mycket som en politisk aktör som en musiker. Han är en av de artister som bidrog till nedläggningen av den tyska musikgalan Echo music prize, när han lämnade tillbaka sitt pris i protest mot att musiker med rasistiska och antisemitiska låttexter vunnit.

Dödshotades via email

Han har själv utsatts för antisemitiska påhopp. Inför en konsert i Düsseldorf i höstas mottog han ett mejl med hot om att han skulle skjutas till döds om han gick upp på scen. Sedan dess har han tvingats uppträda med livvakter vid sidan av scenen.

– Jag är inte orolig för egen del, jag är orolig för mitt hemland. Och nu har vi inte bara en uppgång i nynazism, vi har också ett parti (AfD) i parlamentet som representerar dessa människor. Och som representerar idén om att vissa människor är bättre än andra.

De antisemitiska påhopp som Igor Levit fått utstå är, som han själv uttrycker det, irriterande. Men de påverkar inte hans vilja att engagera sig politiskt.

– Hur farliga dessa människor än är, hur stort hot mot demokratin de än utgör när de skickar runt dödshot till alla de tror är emot dem: kvinnor, minoriteter, politiker, journalister... ärligt talat, fuck them.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer