Louis-Ferdinand Céline Foto: SVT

Planerna på att ge ut franska antisemitiska texter avblåsta

Uppdaterad
Publicerad

Det franska förlaget Gallimards planer på att ge ut anitsemitiska texter av Louis-Ferdinand Céline skapade kontrovers och engagerade premiärminister Édouard Philippe. Nu stoppas utgivningsplanerna.

Författaren och läkaren Louis-Ferdinand Céline skrev mellan 1937 och 1941 antisemitiska texter, som han efter krigets slut inte ville skulle återpubliceras.

Trots detta ville det ansedda förlaget Gallimard ge ut texterna för att belysa dem som ”våldsuttryck som färgats av författarens antisemitiska hat”, skriver brittiska BBC.

Projektet blåses av

Efter många upprörda reaktioner kommer texterna inte att publiceras. Bland annat anhöriggrupper till judar som deporterades från Frankrike och ”nazijägaren” Serge Klarsfeld, som tillsammans med sin fru Beate bland annat fick Gestapo-chefen Klaus Barbie utelämnad från sitt gömställe i Bolivia, har varit kritiska. 

– Jag ställer in projektet, efter att ha gjort bedömningen att vi inte kan försäkra oss om att ett ordentligt jobb görs angående metodik och historia för tillfället, säger förlagschefen Antoine Gallimard till nyhetsbyrån AFP.

Kallades till utskott

Gallimard kallades tidigare till regeringens utskott mot antisemitism, rasism och HBTQ-hat, som enligt uppgift ville att en expertgrupp, bestående av bland annat historiker, skulle skriva fotnoter till texterna.

Förra veckan uttalade sig Frankrikes premiärminister Édouard Philippe i frågan och ansåg att texterna skulle ges ut, med tillhörande förklarande kommentar.

Louis-Ferdinand Céline

Fick ett omedelbart litterärt genombrott 1932 med den provokativa och språkligt nydanande debuten ”Resa till nattens ände” 1932. Bland övriga romaner finns Död på krita (1936) och Kasperligan (1944).

Under åren 1937–41 skrev han en rad politiska och antisemitiska pamfletter, som Struntsaker för en massaker (1937). Flydde till Danmark efter andra världskrigets slut. Beviljades amnesti och återvände till hemlandet 1951.

Avled 1961.

Källa: Nationalencyklopedin

/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.