Mark Johnson och Whitney Kroenke. Foto: SVT

Playing for change vill skapa fred med musik: ”Många frön sås när en låt spelas”

Publicerad

Stiftelsen Playing for change, som arbetar för att ge barn världen över musikutbildning, tar under tisdagskvällen emot Polarpriset. År 2002 startade rörelsen av Mark Johnson och Whitney Kroenke. Sedan stiftelsen grundades 2007 har fokus legat på att driva musikskolor.

Playing for change finns i sammanlagt 11 länder och möjliggör i dagsläget musikundervisning för drygt 2000 barn. Mark Johnson, som tillsammans med Whitney Kroenke grundade stiftelsen, beskriver musik som ett verktyg för att ge inspiration och fred.

– När någon väl fått frid inombords är det lättare att prata om hur vi kan skapa fred i vårt samhälle, säger han till Kulturnyheterna.

Polarpriset

Polarpriset är ett årligt musikpris som delas ut sedan 1992. Priset instiftades av Stikkan Andersson och fick namnet efter hans skivbolag, Polar Music. Priset delas ut till musiker, grupper eller institutioner som haft stor betydelse för musikhistorien, eller för insatser som bedöms kunna bli av stor betydelse. Prissumman är på en miljon svenska kronor och delas ut på Stockholms konserthus den 11 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.